Na Futoškoj pijaci dobar izbor i povoljne cene
Kasno proleće pravo je vreme za šaroliku pijačnu ponudu, a Futoška pijaca je uvek odličan izbor za potencijalne kupce. Više je razloga za takvu tvrdnju, a svakako da među najvažnije spadaju: dobra lokacija, širok izbor robe i pristupačne cene.
U prepodnevnoj gužvi jasno je da dominiraju penzioneri. Nije u pitanju pun buđelar, već „višak” vremena, tačnije dovoljno za cunjanje, odmeravanje, upoređivanje cene i kvaliteta, da bi se načinio idealan izbor.
Tezge su pune svežeg voća i povrća, a utisak je da su juče Futoškom pijacom dominirale paprike babure. Odavno nisu bile tako zdrave i lepe, a cena im se kretala od 100 do 130 dinara za kilogram, u zavisnosti od veličine. Njihove „sestrice” ljute roge koštale su od 10 do 15, a one „king sajz” – 20 dinara. Gde je paprika, tu je i paradajz, koji je na većini tezgi koštao 120 dinara po kilogramu. Niz nastavljaju krastavci, salatari i penjači, koji su koštali od 30 do 40 dinara po kilogramu. Mladi luk, veza koštao je 25 dinara, koliko i glavica belog, dok se mladi krompir beli i crveni prodavao po 40 dinara za kilogram, a ko je bio spreman da kupi tri kile, dobijao ih je za 100.
Pravo je vreme za grašak i boraniju, koji su koštali 80 odnosno 160 dinara za kilogram. Ko voli da udinsta stari crni luk, trebalo je za kilogram da izdvoji 60 dinara, dok je stari krompir mogao da se nađe za 50. Zelena salata svih fela prodavala se za 50 dinara po glavici, dok je mladi kupus koštao 30, a tikvice 20 dinara po kilogramu.
Mlada šargarepa iz Gložana mogla je da se kupi po 100, a peršun za 200 dinara, dok je u mešanoj varijanti i cena bila srednja – 150. Keleraba košta 50 dinara, a celer 200 dinara kilogram. Na jednoj tezgi naišli smo na zdrav karfiol (150), brokoli (250) i plavi patliyan (250) pristigle sa juga Srbije, dok se veza blitve prodavala za 40 dinara. Kukuruz šećerac koštao je 40-50 dinara komad. Šampinjoni su se prodavali za 180 i 200 dinara po kilogramu.
Što se voća tiče, kajsije su preplavile tezge. Tačno je da su sitnije nego ranijih godina, pa im je i cena takva, od 90 do 120 dinara za kilogram. Pojavile su se i sitnije ali zdrave breskve. U zavisnosti od veličine, za kilogram je potrebno odvojiti od 80 do 120 dinara.
Kruške ječmenke koštaju 200 dinara, jabuke, u zavisnosti od sorte, od 90 do 130 dinara, višnje su od 100 do 130, a vrušt trešnje od 100 do 140 dinara po kilogramu. Ko voli borovnicu, za kilogram treba da izdvoji 1200, a za malinu 300 dinara. Ima i južnog voća, limun je 200, a banane 120 dinara za kilogram. Dinje su koštale 150 dinara kilogram.
Ko slast traži u kolačima, a ne u voću, za kilogram domaćih kolača treba da pripremi 900 dinara, a za štrudlu s makom 700.
S. Savić