overcast clouds
13°C
01.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Мерне јединице наших мајки

27.02.2023. 10:00 10:01
Пише:
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

НОВИ САД: Не знам какви су ресепти и савети за кување ваших мајки. Моја често заборавља да је и сама била почетница. Посматрам на делу како сецка, меси, филује, све делује тако једноставно и логично.

Рекао би човек – родила се с кецељом, у кухињи. Међутим, када њене савете покушам да применим у пракси, увек се поткраде корак који се, по њеном мишљењу, подразумева. Пошто немам искуства, ослањам се на срећу. Тесто ми загори, супу пресолим, а фил за торту испадне некако редак.

Немам искуства, а изгледа ни среће. Када инсистирам да прецизно одреди мерне јединице састојака, њен одговор увек је исти: „Видећеш и сама кад је довољно”. Брашно не додаје у супеним кашикама, већ произвољно, док смеса не добије одговарајућу густину. Шећер ставља по укусу, со одокативно, а млеко по осећају... Први пут разлупа једно јаје, већ други пут стави два. Игра се, експериментише. Ја очајавам...

Пошто добије жељену смесу, убаци је у рерну да се испече. Да питам на колико минута? Не помишљам ни у сну! Узећу ствар у своје руке и сама припремити ручак за породицу. Укућани ће га одбити и посегнути за сендвичем у киоску. Више се ништа неће подразумевати. Састојци ће добити своје мерне јединице. Мама ће се сетити неславних почетака. Ја ћу бити виртуоз кулинарства. Зар није добар план?

Драгана Клашња 

Пише:
Пошаљите коментар