Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Merne jedinice naših majki

27.02.2023. 10:00 10:01
Piše:
Foto: Dnevnik/ R. Hadžić

NOVI SAD: Ne znam kakvi su resepti i saveti za kuvanje vaših majki. Moja često zaboravlja da je i sama bila početnica. Posmatram na delu kako secka, mesi, filuje, sve deluje tako jednostavno i logično.

Rekao bi čovek – rodila se s keceljom, u kuhinji. Međutim, kada njene savete pokušam da primenim u praksi, uvek se potkrade korak koji se, po njenom mišljenju, podrazumeva. Pošto nemam iskustva, oslanjam se na sreću. Testo mi zagori, supu presolim, a fil za tortu ispadne nekako redak.

Nemam iskustva, a izgleda ni sreće. Kada insistiram da precizno odredi merne jedinice sastojaka, njen odgovor uvek je isti: „Videćeš i sama kad je dovoljno”. Brašno ne dodaje u supenim kašikama, već proizvoljno, dok smesa ne dobije odgovarajuću gustinu. Šećer stavlja po ukusu, so odokativno, a mleko po osećaju... Prvi put razlupa jedno jaje, već drugi put stavi dva. Igra se, eksperimentiše. Ja očajavam...

Pošto dobije željenu smesu, ubaci je u rernu da se ispeče. Da pitam na koliko minuta? Ne pomišljam ni u snu! Uzeću stvar u svoje ruke i sama pripremiti ručak za porodicu. Ukućani će ga odbiti i posegnuti za sendvičem u kiosku. Više se ništa neće podrazumevati. Sastojci će dobiti svoje merne jedinice. Mama će se setiti neslavnih početaka. Ja ću biti virtuoz kulinarstva. Zar nije dobar plan?

Dragana Klašnja 

Piše:
Pošaljite komentar