Кисачанин Јан Карделис осмислио и патентирао пећ за грејање на пелет
Кисачанин Јан Карделис створио је котао за грејање на пелет, посебан по томе што доприноси очувању животне средине јер за гориво користи биомасу, као и уштеди.
Иновативним котловским системом „тибет” и технологијом сагоревања биомасе Карделис је постигао велики успех због високог искоришћења, до 98,5 одсто, на шта је посебно поносан.
Поменута технологија сагоревања и измењивања топлоте је патентирана и заштићена у Заводу за интелектуалну својину, а Јан Карделис не престаје да одушевљева својим радом, трудом и знањем већ ради на новом патенту, на пећи-котлу на брикет. Начин грејања и његова цена постају све популарнија тема током сезоне, те тај Кисачанин истиче главни циљ свог котла на пелет:
– Нисам измислио топлу воду, али је јефтиније од других направа зато што је котао лак за производњу, узимамо квалитетне материјале да бисмо га направили, а разликује се по томе што троши од 30 до 50 одсто мање од фабричких котлова – казао је Карделис. – Некад људи коментаришу да ружно изгледа, а има и оних који кажу да би уређај ставили и у дневну собу, али битно је да људима остане нека парица у yеpu од грејне сезоне.
Он се израдом котлова почео бавити пре око седам година, а да би дошао до савршеног котла на пелет који ће се разликовати од других, било је неопходно дугогодишње експериментисање, истраживање и учење. Највише је било проблема који се тичу електронике, али сада је све у реду те naruybе долазе са свих страна. Карделис наводи да велику количину котлова наручује једна велика фирма из Загреба, а купују их и Кисачани.
– Најбоља реклама је кад човек који купује котао себи, након тога купи и сину и брату – рекао је Карделис. – Ја сам увек отворен и за критику и за похвалу, али за функционисање котла веома је битно како је постављен систем и да је добра изолација. Под условом да је кућа добро изолована, 100 квадрата може се грејати с три тоне. Котао на пелет је био на испитивању и у Осијеку и када су ме позвали – честитали су ми јер се дошло до чак 98,5 одсто искоришћења, што је и више него довољно да би се задовољиле строге ЕУ норме о испуштању угљен-диоксида у атмосферу, и као такав је „најзеленији” производ на тржишту.
Котао на пелет је потпуно аутоматизован, и њиме се може управљати путем електронике на самом котлу, путем собног термостата, што, како Јан Карделис наводи, пружа још већи комфор и додатно доприноси уштеди енергента. Он истиче да се за захтевније купце, уређајем може управљати и путем интернета јер се котао може инсталирати као једна јединица или више њих у каскади, што наш саговорник и препоручује за веће објекте ради поузданости и економичности.
На новом патенту за котао на брикете Јан Карделис тренутно ради, због чега га често посећују професори с бројних факултета, као и стручњаци заинтересовани за његове иновације. Како истиче, тај котао је специјализован за сагоревање брикета из више разлога, понајвише због уштеде енергента. Ложиште за брикет је у процесу реализације те ће Кисачанин Јан Карделис бити први човек који је направио котао за сагоревање брикета.
– Искористити тај биоотпад је веома интересантно и корисно јер је брикет упола јефтинији од пелета и зато што је његова производња много једноставнија – закључио је Карделис.
К. Ивковић Иванекић
Пројекат „Приградска насеља – од оснивања до будућности” суфинансирао је Град Нови Сад, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац.