Италијански кувари предлажу меније у новосадским школама
У Основној школи „Коста Трифковић“ гости с „Барила“ академије из Италије, укључујући и њиховог главног кувара Роберта Басија, јуче су ђацима приказали припрему јела с пастом, у оквиру пројеката јачања одрживости европских ланаца снабдевања кроз унапређење квалитета хране и јавних набавки.
Циљ тог пројекта је да се побољша исхрана у новосадским школама, а предложено је 45 менија који ће моћи једног дана да се припремају у обазовним установама.
Како је рекао извршни менаџер Европске тренинг-академије (ЕУТЕ) Ратко Бојовић, пројекат покрива три главне области и има за циљ унапређење ефикасности европског система квалитета хране, нарочито квалитета исхране у основним школама које имају своју кухињу, затим унапређење система јавних набавки да би школе и друге јавне институције куповале квалитетније, али и да стимулише одрживост кратких прехрамбених ланаца снабдевања да би пољопривредни произвођачи могли продавати своје произоводе локалним школама и другим јавним институцијама.
– Намера нам је да се у школама унапреде нутритивне и гастрономске вредности школских оброка, како током набавке, тако и током припреме хране, али и стандардизација и обогаћивање школских менија, као и унапређење вештина школских кувара у припреми хране – рекао је Бојовић. – Ту смо да покажемо да кување оброка може бити једноставније, брже и ефикасније, а опет да таква храна има одговарајуће нутритивне вредности. На пројекту сарађујемо с 29 основних школа, а један од партнера је и Министарство просвете, с којима радимо на унапређењу и стандардизацији постојећих менија, али и на унапређењу и обогаћивању тих менија кроз сарадњу с „Барила“ академијом као партнером.
По речима директора ОШ „Коста Трифковић“ Милана Спасојевића, већ неколико година је та школа у контакту с ЕУТА, нарочито када су увидели да пројекат подржава и Министарство просвете. Исхрана ученика у школи је изузетно добра, што показује број ђака који се храни у школској кухињи.
– Тренутно око 320 ученика има три школска оброка, док ужину наручује 1.100 ученика, што је готово 90 одсто од укупног броја ђака – рекао је Спасојевић. – Након првог састанка с представницима ЕУТА и „Барила“ академије, наши кувари су ишли на семинаре, на којима су могли да уче како да спремају здраве оброке и набаве здраве намирнице и сада сами припремамо јела.
Нада Летић с Ченеја, која се бави органском производњом готово свих врста поврћа, рекла је да већ четири месеца сарађује с ЕУТА. За даљи напредак се нада да ће добити подршку Града.
– Ја се надам да би се Управа за привреду Града могла одазвати јер је органско поврће доста скупље од обичног – каже Нада Летић, додајући да су од Града већ добијали субвенције за органску производњу.
Strеnght2Food је петогодишњи пројекат који финансира ЕУ програм „Хоризон 2020“ од марта 2016, и у њему учествује 30 партнера из 13 европских земаља и две азијске. У Србији се, осим Новог Сада, пројекат спроводи још у Београду, Ариљу и Ваљеву.
И. Миклоши
М. Апостоловић
фото: С. Шушњевић
фото: Кувар Роберт Баси ђацима приказао припрему пасте