heavy intensity rain
10°C
22.11.2024.
Нови Сад
eur
116.9952
usd
110.9275
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Исхрана–фактор ризика, али и превенција болести

16.10.2015. 18:52 13:33
Пише:

Манифестација „Понеси свој здрав оброк” одржана је у Заводу за здравствену заштиту студената поводом обележавања октобра – Месеца здраве исхране и Светског дана хране.

Студенти су овај пут угостили своје колеге, али и основце из школе „Јован Поповић”, који су имали прилику да сазнају које намирнице су здраве, да измере своју телесну масу, као и да сазнају свој индекс ухрањености. Акценат је био на значају физичке активности у комбинацији с правилном исхраном.

На изложби здравствено препоручених намирница нашли су се поједини производи с којима су се ђаци сусрели први пут. Тако су могли да чују нешто више о брашну од лана, шећеру од кокоса, матичном соку и многим другим производима.

По речима директора Завода за здравствену заштиту студената Веселина Дицкова, у зависности од тога каква је, исхрана може бити један од кључних фактора ризика или превенције болести.

– Када је реч о младима, можемо рећи да је студентска популација између 19 и 27 година изузетно здрава, али је чињеница да се гојазност јавља као један од фактора ризика – рекао је проф. др Дицков. – То је нарочито приметно код жена, које чине 62 одсто популације. Наравно, у време испитних рокова, када се више времена проводи над књигом, појачано се једе и конзумирају се грицкалице и брза храна.

У наставку програма је организован и квиз за ђаке, а студенти су били задужени да их кроз питања науче новим информацијама које се тичу здраве исхране. Нека од питања су била како разликовати индустријску храну од здраве у продавници, како је најбоље узимати оброк и како храна може да се загади. Одговорима на та питања основци су тестирали своје знање, али и добијали повратну информацију, што је био основни циљ квиза.

Да ипак знају нешто више него што се то од њих можда очекује, показао је дванестогодишњи Виктор, који је добро упознат са здравствено исправним производима.

– Већ годину дана сам на дијети и једем само здраву храну – рекао нам је Виктор. – Понешто ми се свиђа, а понешто не, али сам навикао да се храним на тај начин. Највише од свега волим да једем јабуке па поједем и до пет-шест дневно. Нисам сигуран да ћу наставити тако да се храним када прође дијета, али сам свестан да је то добро за моје здравље.

Управо мерење тежине и висине је највише занимало дечаке и девојчице, а посебно су се заинтересовали за то како се мери индекс ухрањености, с обзиром на то да су више пута имали прилику да чују тај израз.

В. Павлов

 

Пише:
Пошаљите коментар