Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ishrana–faktor rizika, ali i prevencija bolesti

16.10.2015. 18:52 13:33
Piše:

Manifestacija „Ponesi svoj zdrav obrok” održana je u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata povodom obeležavanja oktobra – Meseca zdrave ishrane i Svetskog dana hrane.

Studenti su ovaj put ugostili svoje kolege, ali i osnovce iz škole „Jovan Popović”, koji su imali priliku da saznaju koje namirnice su zdrave, da izmere svoju telesnu masu, kao i da saznaju svoj indeks uhranjenosti. Akcenat je bio na značaju fizičke aktivnosti u kombinaciji s pravilnom ishranom.

Na izložbi zdravstveno preporučenih namirnica našli su se pojedini proizvodi s kojima su se đaci susreli prvi put. Tako su mogli da čuju nešto više o brašnu od lana, šećeru od kokosa, matičnom soku i mnogim drugim proizvodima.

Po rečima direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Veselina Dickova, u zavisnosti od toga kakva je, ishrana može biti jedan od ključnih faktora rizika ili prevencije bolesti.

– Kada je reč o mladima, možemo reći da je studentska populacija između 19 i 27 godina izuzetno zdrava, ali je činjenica da se gojaznost javlja kao jedan od faktora rizika – rekao je prof. dr Dickov. – To je naročito primetno kod žena, koje čine 62 odsto populacije. Naravno, u vreme ispitnih rokova, kada se više vremena provodi nad knjigom, pojačano se jede i konzumiraju se grickalice i brza hrana.

U nastavku programa je organizovan i kviz za đake, a studenti su bili zaduženi da ih kroz pitanja nauče novim informacijama koje se tiču zdrave ishrane. Neka od pitanja su bila kako razlikovati industrijsku hranu od zdrave u prodavnici, kako je najbolje uzimati obrok i kako hrana može da se zagadi. Odgovorima na ta pitanja osnovci su testirali svoje znanje, ali i dobijali povratnu informaciju, što je bio osnovni cilj kviza.

Da ipak znaju nešto više nego što se to od njih možda očekuje, pokazao je dvanestogodišnji Viktor, koji je dobro upoznat sa zdravstveno ispravnim proizvodima.

– Već godinu dana sam na dijeti i jedem samo zdravu hranu – rekao nam je Viktor. – Ponešto mi se sviđa, a ponešto ne, ali sam navikao da se hranim na taj način. Najviše od svega volim da jedem jabuke pa pojedem i do pet-šest dnevno. Nisam siguran da ću nastaviti tako da se hranim kada prođe dijeta, ali sam svestan da je to dobro za moje zdravlje.

Upravo merenje težine i visine je najviše zanimalo dečake i devojčice, a posebno su se zainteresovali za to kako se meri indeks uhranjenosti, s obzirom na to da su više puta imali priliku da čuju taj izraz.

V. Pavlov

 

Autor:
Pošaljite komentar