И У КИСАЧУ СЕ ДОБРО ЈЕДЕ Кад се кулен накосо исече...
Међународни фестивал кисачког кулена окупио је многобројне посетиоце који су са задовољством дегустирали укусне кисачке специјалитете.
На отварању манифестације говорио је и помоћник градоначелника града Новог Сада Александар Петровић, који је истакао значај како самог догађаја, тако и богате словачке културе.
- Захваљујући многим гастрономским манифестацијама, које су се већ утемељиле у традицији, али и овом, другом по реду, кулен фестивалу, Нови Сад има чиме да се дичи - истакао је Петровић и додао - Обично се каже, а одомаћило се и у речнику, да сви путеви воде у Рим. Међутим, данас сви путеви воде у Кисач.
Музичке групе "Max" и "Домино Бенд", али и тамбурашки оркестар "Добра Банда", увесељавали су посетиоце , а Културна станица "Кисач" правила је позитивну атмосферу својим шареноликим културно-уметничким програмом. Дружећи се и певајући, многи су своју срећу окушали и у такмичењу, те са задовољством и уз осмех, правили сласне пржене кобасице.
- Често узимамо учешће на оваквим и сличним манифестацијама и увек смо задовољни исходом, а првенствено смо ту ради дружења - кроз смех говори чланица прошлогодишњег победничког тима Вјерка Марчок Церовски и додаје - Овде смо по други пут и мислим да је овогодишња организација боља, а има и већи број, како посетилаца тако и такмичара.
Победу у спремању свежих кобасица однео је тим "Коле", док се на другом месту нашао кисачки тим "Сабо". Треће место у спремању овог укусног производа је однео тим из Новог Сада под називом "Кодетриде".
За спремање најукуснијег кулена заслушан је Владимир Кулик из Кисача, друго место однео је Јан Ферко, такође из Кисача, док је бронза припала Драгану Вуковићу из Темерина.
Награду публике однео је Милослав Мацак из Кисача, а тим "Ризик" из Кисача је направио најбољу декорацију.
Најмлађа екипа нашла се у кисачком тиму "Младе наде", а највеселији су били новосадски такмичари из СКЦ "Павле Јозеф Шафарик".
- Покушали смо да манифестацију подигнемо на виши ниво како би наши суграђани, али и и људи из целе Србије и иностранства, дошли да пробају те традиционалне рецепте наших бака - напомиње ПР Удружења грађана "Кисачки Кулен" Јан Мадацки. - Сврха манифестације јесте у дружењу, да се људи забаве, да направе нове контакте и склопе нова познанства.
Осим такмичара, на овом фестивалу своје место су пронашли и излагачи, који су посетиоцима и заинтересованим купцима, понудили богат избог како хране тако и производа ручног рада, представљајући своје занатске вештине.
Ивана Јапунџа