overcast clouds
1°C
19.01.2025.
Нови Сад
eur
117.0991
usd
113.7658
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) БЕАТРИС ИЗ БРАЗИЛА У НОВИ САД ДОНЕЛА ТРАДИЦИОНАЛНУ ПОСЛАСТИЦУ ИЗ СВОЈЕ ЗЕМЉЕ Зна да су "Срби европски Бразилци", а у Српској Атини пронашла и љубав: "Имате дивну енергију"

19.01.2025. 13:33 14:51
Извор:
Дневник
Беатрис
Фото: Приватна архива/Уступљене фотографије

Беатрис Алвеш је сток модел, долази из градића близу Сао Паула, а у Српску Атину довела је љубав према Новосађанину који је због ње био спреман да оде у највећу државу Јужне Америке.

Након доласка у Србију, саговорница Дневника, истакла је да носталгија за бразилском кухињом не престаје, а за своје пријатеље и вереника воли да спрема све домаће специјалитете.

На наговор и подршку пријатеља, у новембру протекле године почела је да прави традиционалне слаткише- бригадеиросе.

-Бригадеироси су у Бразилу најпознатији посластица, а обавезни су на трпези у свечаним приликама- рођенданима, венчањима, прославама. Имате торту, али они су око ње. То је традиција. Највише се прави чоколадни бригадеиро, али сам приметила да Срби много воле белу чоколаду. Кажу да их тај укус подсећа на детињство.

Прави се од кондензованог млека, какаа, мало путера, а незаобилазне су чоколадне мрвице. Како наша саговорница из Бразила са новосадском адресом каже, много је укуса овог дезерта у њеној родној земљи које ће ускоро уврстити у своју понуду.

За прављење смесе вам треба 30 минута посла, али Беатрис наглашава да смеса мора да „одмори“ цео дан како би се направиле савршене куглице, које могу да трају и до недељу дана, и додаје да ништа слично није пробала у Србији.

-Иду одлично уз кафу, а ускоро ће се у понуди наћи и бригадеироси са кокосом и кафом- каже за наш портал и додаје да се опробала и на ноћном базару, на којем су Новосађани одлично реаговали на њене слаткише. 

Иако се наша и бразилска кухиња разликују, Беатрис обожава уштипке, кајмак, сарму, а у њиховој култури јако је заступљена употреба пиринча и махунарки.

"Кафу са пријатељима у Србији не морате да уговарате недељу дана"

У Новом Саду воли да одлази у кафетерије, за које каже да су јој право откровење јер у месту из којег долази нису толико заступљени. 

-Свиђа ми се животни стил овде, што кафу са пријатељима не морате да уговарате недељу дана унапред, као у Бразилу. Бразилци су јако слободни људи, воле да се друже, али мислим да више прате америчке трендове и много раде, по 10 сати дневно. Свиђа ми се што Срби много путују по околним земљама. Бразилци то не раде, јер је земља велика и најчешће путују по њему. Срби имају дивну енергију, јако смо слични.

Иако јој недостаје Бразил, у Србији је успела да нађе заједницу својих сународника, који имају оформљене Фејсбук и Вац ап групе, које броје и неколико десетина чланова.

-У Бразил идем једном годишње и сада ми је много лакше него на почетку. 

"Бразил је пун диверзитета"

Беатрис се сусрела и са предрасудама и честим питањем о фавелама и да ли је безбедно у Бразилу.

-Бразил је јако велики и пун је диверзитета. Нисам била никада у фавели. Ја сам из града који је мањи из Новог Сада који нема криминала и безбедан је. Наравно, свуда треба бити опрезан. Посебно у великим градовима, попут Рио де Жанеира и Сао Паола. Али, тих предрасуда је јако мало у Србији, знамо да се каже да су Срби европски Бразилци- рекла је кроз осмех Беатрис. 
 

 

Извор:
Дневник
Пошаљите коментар