Дани лесковачког роштиља
На Рибљој пијаци у 12 часова званично је отворена манифестација „Дани лесковачког роштиља“, која ће трајати до суботе, 24. септембра.
По речима извршног директора ЈКП „Тржница“ Драгослава Гавранчића, то је четврти пут да се манифестација одржава под окриљем најстарије и најлепше новосадске пијаце и може се рећи да поприма традиционални карактер.
– Четврту годину заредом се лесковачки роштиљ сели у Нови Сад с циљем да нашим суседима са севера представимо оно по чему смо постали познати, не само у нашој земљи већ и у овом делу Европе, али и у свету – рекао је директор Туристичке организације града Лесковца Никица Несторовић. – Осим традиционалног лесковачког роштиља, у понуди су и чувени лесковачки ајвар и лесковачка ракија, односно све оно што је препознатљиво за југ и за сам Лесковац. Лесковац је ушао у Европску асоцијацију карневалских градова, те смо, први пут, помогли Новосађанима да имају и карневал, али нисам сигуран колико су суграђани знали за то. Ми се трудимо да промовишемо своје производе у другим градовима Србије те се надамо да ће и они следити наш пример да би лепота наше земље била препознатљива широј светској јавности.
Како најављују организатори, у петак ће се правити највећа пљескавица у Војводини, тешка 61 килограм, обима 138 центиметара и дебљине око два. То је тренутно највећа пљескавица на свету.
– Пожелео бих добродошлицу нашим гостима из Лесковца и трудићемо се да их угостимо најбоље што можемо јер су они ту да угосте све наше грађане – рекао је Драгослав Гавранчић. – С обзиром на то да се трудимо да Рибља пијаца не буде само продајно место већ и место с туристичким садржајима, одлучили смо се да и ове године суграђани баш овде, на најстаријој пијаци у граду, пробају специјалитете по којима су наши гости чувени. Надамо се да ће се ова традиција и сарадња наставити и наредних година.
Рибља пијаца ће ових дана мирисати на Лесковац, а суграђани који се нађу у том делу града, засигурно ће пронаћи нешто из лесковачке понуде. Уколико се неко одлучи да проба специјалитете града с југа Србије, треба да издвоји и завидну суму новца: за малу пљескавицу 200 динара, а за велику 300, десет ћевапа кошта 400 динара, а мала порција од пет ћевапа је 200. Лесковачка мућкалица је 500 динара, док је порција уштипака 200, а ражњићи су 250.
И. Миклоши