Чланови риболовачког удружења реновирали Шаран
Ресторан „Шаран“ у близини насеља Дунавац у Петроварадину, деценијма је дом риболоваца, а пријатна, мирна и породична атмосфера крај Дунава прави су одмор за душу и место за бег од ужурбаног града.
Налази се у склопу Удружења спортских риболоваца „Шаран“ чији чланови су, заједничким снагама и добром вољом недавно уредили и оплеменили простор. Група пецароша, ентузијаста из Петроварадина и заљубљеника у Дунава и природу окупила се давне 1953. године и одлучила да оснује прво регистровано удружење спортских риболоваца. Према речима председника Удружења Јована Ерора прво су постављени столови, па су риболовци тек касније саградили себи такозвани дом.
- Око 1955. или 1956. године почели су с градњом дела објекта који и данас постоји – појашњава Ерор. – Било је то лепо али тешко време, јер није било лако сакупити новац и радну снагу, а не смемо заборавити да се тада све радило ручно и да се материјал превозио запрежним колима. Удружење је током деценија успевало да се одржи, упркос повременим финансијским недаћама и неповољним друштвено-политичким околностима, захваљујући члановима који су и у најтежим временима далвали све од себе да риболовачки дом опстане.
Такмичења, манифестације, дружења
Удружење је познато да током године организује бројне активности, а посебан акценат ставља на рад с децом и младима.
-За њих сваке године организујемо школу пецања, док за професионалце такмичење у лову на сома на бућку- набраја Јован Ерор. – Наравно неизоставна је пасуљијада, такмичење у кувању рибље чорбе „Златни котлић“, као и такмичење за чланове Удружења у риболову на дубинско пецање. Планирамо да организујемо и прославе Нове године, 8. марта и маскенбале који ће бити намењени не само за риболовце већ и за грађане.
Временом је популарност дома расла, па су биле организоване разне манифестације и дружења. Због тога се указала потреба да се крајем осамдесетих година прошлог века догради такозвана велика сала.
- То је био значајан подухват, јер је капацитет ресторана проширен, те може да прими између 50 и 100 гостију – каже Ерор. - Пре петнаестак година објекат је „прерастао“ намену дома и места окупљања риболоваца, јер су све чешће долазили Петроварадинци да уживају у природи, а ми као домаћини смо били дужни да их угостимо и да простор отргнемо од заборава. Жеља нам је да ресторан буде место дружења и одмора, не само житеља Петроварадина и Новог Сада, већ и оних који су у пролазу кроз наш град.
Како објашњва наш саговорник почетком двехиљадитих година пословање је било отежано, па је одлучено да се ресторан да у закуп на 13 година некоме ко ће се бавити угоститељством. Након истека закупа чланови Удружења су се морали договорити око његове судбине. Јован Ерор истиче да се само наметнуло да Удружење води ресторан и да су чланови успели усагласити различита мишљења, јер нипошто нису желели да се изгуби дух пецарошког дома.
- Примедбе су биле углавно у вези са хигијеном и услугом – објашњава Ерор. - Обновљена је канализација и инсталације, окречени су зидови, сређен под и кров, тераса је освежена, избетонирано 200 квадратних метара, постављене 24 клупе крај Дунава и нови шанк. Реновирање је био резултат договора да ћемо ми водити ресторан, а желели смо и да продуктивно искористимо време када је гоститељским објектима био забрањен рад због лоше епидемиолошке ситуације. Пуна су нам срца и изузетно смо поносни што су људи добровољно помагали, сакупљали донације и набављали неопходан материјал. Све је урађено из љубави према риболову, Дунаву, природи и традицији коју ово место има.
Након осам месеци свакодневног дружења и рада ресторан „Шаран“ сада одише освеженим духом и пријатним амбијентом, а како каже наш саговорник, у плану је постављање дока за пловила и простор попут зимске баште, где ће се гости моћи угрејати уз укусне рибље специјалитете уживајући у поглед на Дунав.
С. Ковач