Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Članovi ribolovačkog udruženja renovirali Šaran

11.10.2021. 18:47 18:54
Piše:
Foto: S. Kovač

Restoran „Šaran“ u blizini naselja Dunavac u Petrovaradinu, decenijma je dom ribolovaca, a prijatna, mirna i porodična atmosfera kraj Dunava pravi su odmor za dušu i mesto za beg od užurbanog grada.

Nalazi se u sklopu Udruženja sportskih ribolovaca „Šaran“ čiji članovi su, zajedničkim snagama i dobrom voljom nedavno uredili i oplemenili prostor. Grupa pecaroša, entuzijasta iz Petrovaradina i zaljubljenika u Dunava i prirodu okupila se davne 1953. godine i odlučila da osnuje prvo registrovano udruženje sportskih ribolovaca. Prema rečima predsednika Udruženja Jovana Erora prvo su postavljeni stolovi, pa su ribolovci tek kasnije sagradili sebi takozvani dom.

- Oko 1955. ili 1956. godine počeli su s gradnjom dela objekta koji i danas postoji – pojašnjava Eror. – Bilo je to lepo ali teško vreme, jer nije bilo lako sakupiti novac i radnu snagu, a ne smemo zaboraviti da se tada sve radilo ručno i da se materijal prevozio zaprežnim kolima. Udruženje je tokom decenija uspevalo da se održi, uprkos povremenim finansijskim nedaćama i nepovoljnim društveno-političkim okolnostima, zahvaljujući članovima koji su i u najtežim vremenima dalvali sve od sebe da ribolovački dom opstane.


Takmičenja, manifestacije, druženja

Udruženje je poznato da tokom godine organizuje brojne aktivnosti, a poseban akcenat stavlja na rad s decom i mladima.

-Za njih svake godine organizujemo školu pecanja, dok za profesionalce takmičenje u lovu na soma na bućku- nabraja Jovan Eror. – Naravno neizostavna je pasuljijada, takmičenje u kuvanju riblje čorbe „Zlatni kotlić“, kao i takmičenje za članove Udruženja u ribolovu na dubinsko pecanje. Planiramo da organizujemo i proslave Nove godine, 8. marta i maskenbale koji će biti namenjeni ne samo za ribolovce već i za građane.


Vremenom je popularnost doma rasla, pa su bile organizovane razne manifestacije i druženja. Zbog toga se ukazala potreba da se krajem osamdesetih godina prošlog veka dogradi takozvana velika sala.

- To je bio značajan poduhvat, jer je kapacitet restorana proširen, te može da primi između 50 i 100 gostiju – kaže Eror. - Pre petnaestak godina objekat je „prerastao“ namenu doma i mesta okupljanja ribolovaca, jer su sve češće dolazili Petrovaradinci da uživaju u prirodi, a mi kao domaćini smo bili dužni da ih ugostimo i da prostor otrgnemo od zaborava. Želja nam je da restoran bude mesto druženja i odmora, ne samo žitelja Petrovaradina i Novog Sada, već i onih koji su u prolazu kroz naš grad.

Kako objašnjva naš sagovornik početkom dvehiljaditih godina poslovanje je bilo otežano, pa je odlučeno da se restoran da u zakup na 13 godina nekome ko će se baviti ugostiteljstvom. Nakon isteka zakupa članovi Udruženja su se morali dogovoriti oko njegove sudbine. Jovan Eror ističe da se samo nametnulo da Udruženje vodi restoran i da su članovi uspeli usaglasiti različita mišljenja, jer nipošto nisu želeli da se izgubi duh pecaroškog doma.

- Primedbe su bile uglavno u vezi sa higijenom i uslugom – objašnjava Eror. - Obnovljena je kanalizacija i instalacije, okrečeni su zidovi, sređen pod i krov, terasa je osvežena, izbetonirano 200 kvadratnih metara, postavljene 24 klupe kraj Dunava i novi šank. Renoviranje je bio rezultat dogovora da ćemo mi voditi restoran, a želeli smo i da produktivno iskoristimo vreme kada je gostiteljskim objektima bio zabranjen rad zbog loše epidemiološke situacije. Puna su nam srca i izuzetno smo ponosni što su ljudi dobrovoljno pomagali, sakupljali donacije i nabavljali neophodan materijal. Sve je urađeno iz ljubavi prema ribolovu, Dunavu, prirodi i tradiciji koju ovo mesto ima.

Nakon osam meseci svakodnevnog druženja i rada restoran „Šaran“ sada odiše osveženim duhom i prijatnim ambijentom, a kako kaže naš sagovornik, u planu je postavljanje doka za plovila i prostor poput zimske bašte, gde će se gosti moći ugrejati uz ukusne riblje specijalitete uživajući u pogled na Dunav.      

        S. Kovač

Piše:
Pošaljite komentar