Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Бадем процветао усред зиме (фото)

08.01.2023. 17:29 17:33
Пише:
Фото: М. К.

У новосадском насељу Мала Карагача необична појава за ово доба године, за јануар месец.

И док се најављује снег ових дана, дрво бадема у делу Петроварадина почело је прво да пупи а потом и да цвета.

Овај бадем обично цвета у пролеће, а ове године ево у јануару месецу. Топло време „преварило” је биљку да крене у процес цветања али од плода ове године неће бити ништа, барем од ове врсте. 

Нагле климатске промене и топло време у зимским месецима очиледно су преварили природу.

Осим бадема, како су грађани јавили у многим деловима Србије, први весници пролећа – висибабе такође су почели да цветају, али многе друге врсте цвећа.

Упркос томе што је реч о врло раној сорти, никада до сада та воћка није процветала тако рано.

Наука о бадему

Иначе, наука каже да је дрво бадема листопадно и расте до 8 м висине, а у добрим условима може да нарасте и до 12 м. Подсећа често на дрво брескве. Растећи у висину ствара широку крошњу у облику пирамиде. Стабло је пречника до 30 цм, кора му је у младсти веома глатка и сиво зелене боје, а касније постаје светло сива и љускава. Корен му је добро развијен. Листови су на дрвету смештени наизменично и налазе се на петељкама дугим од 2 до 3 цм. Цветови бадема имају пет латица, беле или светло розе боје, и формирани самостално или у паровима, а занимљиво је да се појављују пре листова током раног пролећа.

Плод бадема је величине од 3 цм до 6 цм, има зелену опну која се распукне кад дође до зрења, а налази се на краткој дршци. Боја коштице бадема и језгра која се налази унутра углавном варира и то зависно од сорте, као и од услова у којима је расла. Животни век бадема траје и до 130 година.

Врсте бадема

Постоје две основне врсте бадема, тј. групе сорти, а то су слатки бадем (Прунус amygdalis дулцис) и горки бадем (Прунус amygdalis амара). Слатки бадем је врста која се једина користи у исхрани, док је горки нејестив и од њега се прави бадемово уље.

М. К.

Пише:
Пошаљите коментар