Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZDRAVA POSLASTICA ZA SVAKI DAN Recept za veganske mafine sa jagodama

29.04.2025. 13:15 13:24
Piše:
Izvor:
Telegraf
мафини
Foto: Pexels

Proleće je pravo vreme za uživanje u svežim jagodama, a jedan od najlepših načina da ih iskoristite je priprema ovih mekanih i mirisnih veganskih mafina.

Bez jaja i mleka, ovi mafini su idealni za post ili vegansku ishranu, a zahvaljujući posebnoj tehnici pripreme, dobijaju savršenu teksturu.

Sastojci:

220 ml sojinog mleka

1 kašika jabukovog sirćeta (ili soka od limuna)

240 g brašna (po želji, deo može biti integralno)

1 kesica praška za pecivo

1/4 kašičice sode bikarbone

1/4 kašičice soli

120 g šećera

70 ml biljnog ulja

1 kašičica tečne vanile

Narendana korica jednog limuna

150 g svežih jagoda, iseckanih na male komade

Uputstvo:

Priprema tečne smese: U šolji pomešajte sojino mleko i jabukovo sirće (ili sok od limuna). Ostavite 5 minuta da odstoji, ovo će omogućiti da se smesa blago zgruša, što doprinosi boljoj teksturi mafina.

Mešanje suvih sastojaka: U većoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.

Spajanje smesa: U odvojenu posudu stavite šećer, biljno ulje, vanilu i narendanu koricu limuna. Dodajte pripremljenu tečnu smesu i dobro promešajte.

Kombinovanje smesa: Dodajte tečnu smesu u suve sastojke i pažljivo promešajte dok se sve ne sjedini. Testo treba da bude nešto gušće, sa mogućim manjim grudvicama, to je u redu.

Dodavanje jagoda: Na kraju, pažljivo umešajte iseckane jagode, pazeći da se ravnomerno rasporede u testu.

Priprema za pečenje: Zagrejte rernu na 180°C. Pripremite kalup za mafine tako što ćete staviti papirne korpice ili ih blago premazati uljem i posuti brašnom.

Pečenje: Rasporedite testo u kalupe, puneći ih do 3/4 visine. Pecite 20-22 minuta, dok čačkalica ne izađe čista. Ostavite da se ohlade pre nego što ih izvadite iz kalupa.

Za dodatnu sočnost, možete dodati kašiku soka od pomorandže u tečnu smesu. Takođe, eksperimentisanje sa različitim vrstama voća može doneti nove ukuse – probajte sa malinama, borovnicama ili višnjama.

Izvor:
Telegraf
Piše:
Pošaljite komentar
SOČNI MAFINI SA BOROVNICAMA I BELOM ČOKOLADOM Desert koji će obožavati svi ukućani
мафин

SOČNI MAFINI SA BOROVNICAMA I BELOM ČOKOLADOM Desert koji će obožavati svi ukućani

16.04.2025. 19:42 19:46
BRZ I UKUSAN DORUČAK: Mafini od šunke i kačkavalja

BRZ I UKUSAN DORUČAK: Mafini od šunke i kačkavalja

16.04.2024. 09:46 09:54