(ВИДЕО) Заборавите на чачкалицу! ОВО ЈЕ НАЈПРЕЦИЗНИЈИ НАЧИН ДА САЗНАТЕ ДА ЛИ ЈЕ КОЛАЧ ПЕЧЕН
Ако сте икада пекли бисквит или бисквитни колач, вероватно знате за стари трик са чачкалицом — забодете је у средину и ако изађе чиста, колач је готов.
То је веома практично, али није баш најсигурнија метода. Сада се друштвеним мрежама шири нови, прецизнији начин који би вам могао заувек променити начин печења.
У једном рилсу на Инстаграму, Ројс Бетел, који дели разне кулинарске савете, открива да уместо чачкалице користи кухињски термометар са брзим очитавањем како би проверио унутрашњу температуру колача. Веровали или не, за то постоји веома добар разлог.
Заборавите на чачкалицу
„Да би чачкалица изашла чиста, температура колача мора да достигне најмање 100 степени Целзијуса, а то је тачка у којој вода испарава, што значи да ће вам колач бити суши и мање сочан“, објашњава Бетел. Другим речима, он тврди да коришћењем чачкалице заправо препечете колач.
Уместо тога, саветује да користите термометар и извадите колач из рерне када достигне приближно 96 степени Целзијуса. „У тој фази чачкалица још не би изашла потпуно чиста, али колач је печен, а зато што нисмо ишли све до 100 степени, остаће леп и сочан“, каже.
Како још знати да ли је бисквит печен?
Звучи као одличан трик, али најбоље је ослонити се на више знакова када печете бисквит — проверите да ли је попримио златно-смеђу боју, да ли се одваја од ивица калупа и да ли се враћа у првобитни облик када га лагано притиснете прстом. И, наравно, следите рецепт и пеците онолико минута колико је наведено.