moderate rain
15°C
24.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) ОНА ПРАВИ НАЈБОЉЕ ТЕСТО ЗА МЕКИКЕ Ваздушасто и мекано, а можете га користити и за друга пецива

24.04.2025. 17:10 17:22
Пише:
Извор:
Блиц.рс
мекике
Фото: Ilustracija pixabay

Мекике су једно од оних јела која нас непогрешиво враћају у детињство.

 Иако делују једноставно, за савршено тесто потребан је добар квасац, мало стрпљења и прави рецепт. Један такав доносимо вам у наставку.

Драгица Марковић увек нас одушеви својим једноставним, домаћинским рецептима, а то није изузетак ни овога пута. На њеном Инстаграму пронашли смо рецепт за најбоље мекике са сиром.

"Ми смо их звали колачи са сиром (мекике са сиром). Мајка је знала кад замеси хлеб, па да откине део теста и направи ове колаче за сиром. Као деца смо их обожавали, као и данас моја деца", написала је Драгица.

Рецепт за домаће мекике са сиром


Потребно је:

Састојци за тесто:

 

500 мл млаке воде

42 г свежег квасца

1 кашика соли

1 кашика шећера

750 г брашна

За фил:

500 г сира (најлепше је са ситним или младим сиром)

1 јаје

 

 Припрема:

 

У млаку воду измрвите квасац, додајте со и шећер, а затим постепено додајте брашно и замесите мекано тесто. Покријте га чистом крпом и оставите да нарасте на топлом месту. Када тесто нарасте, премесите га још једном и опет оставите да се одмори и удвостручи волумен.

Затим тесто растањите оклагијом и исеците точкићем на једнаке квадрате. На сваки квадрат ставите кашику фила од сира и јајета, пажљиво преклопите и притисните ивице да се фил не разлије током пржења. Готове мекике покријте крпом и оставите да још мало одморе пре пржења.

Пржите их у добро загрејаној масти док не добију златну боју, са обе стране. Најлепше су док су још топле, али су под‌једнако укусне и када се охладе.

Од овог истог теста можете обликовати и хлеб, ако вам остане вишка или желите да испробате нешто ново. Тесто је универзално и веома захвално за разне врсте пецива.

Извор:
Блиц.рс
Пише:
Пошаљите коментар
(ВИДЕО) ПИРОТСКИ ДЕЛИКАТЕС КОЈИ ОСВАЈА РЕГИОН Мекике као нови гастрономски бренд
мекике

(ВИДЕО) ПИРОТСКИ ДЕЛИКАТЕС КОЈИ ОСВАЈА РЕГИОН Мекике као нови гастрономски бренд

24.12.2024. 13:38 13:43
МЕКИКЕ ПО РЕЦЕПТУ НАШИХ БАКА, ГОТОВЕ ДОК ТРЕПНЕШ: Мекано и ваздушасто тесто које свима успева; Ево како се праве

МЕКИКЕ ПО РЕЦЕПТУ НАШИХ БАКА, ГОТОВЕ ДОК ТРЕПНЕШ: Мекано и ваздушасто тесто које свима успева; Ево како се праве

12.06.2024. 10:31 11:08