Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) ONA PRAVI NAJBOLJE TESTO ZA MEKIKE Vazdušasto i mekano, a možete ga koristiti i za druga peciva

24.04.2025. 17:10 17:22
Piše:
Izvor:
Blic.rs
мекике
Foto: Ilustracija pixabay

Mekike su jedno od onih jela koja nas nepogrešivo vraćaju u detinjstvo.

 Iako deluju jednostavno, za savršeno testo potreban je dobar kvasac, malo strpljenja i pravi recept. Jedan takav donosimo vam u nastavku.

Dragica Marković uvek nas oduševi svojim jednostavnim, domaćinskim receptima, a to nije izuzetak ni ovoga puta. Na njenom Instagramu pronašli smo recept za najbolje mekike sa sirom.

"Mi smo ih zvali kolači sa sirom (mekike sa sirom). Majka je znala kad zamesi hleb, pa da otkine deo testa i napravi ove kolače za sirom. Kao deca smo ih obožavali, kao i danas moja deca", napisala je Dragica.

Recept za domaće mekike sa sirom


Potrebno je:

Sastojci za testo:

 

500 ml mlake vode

42 g svežeg kvasca

1 kašika soli

1 kašika šećera

750 g brašna

Za fil:

500 g sira (najlepše je sa sitnim ili mladim sirom)

1 jaje

 

 Priprema:

 

U mlaku vodu izmrvite kvasac, dodajte so i šećer, a zatim postepeno dodajte brašno i zamesite mekano testo. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu. Kada testo naraste, premesite ga još jednom i opet ostavite da se odmori i udvostruči volumen.

Zatim testo rastanjite oklagijom i isecite točkićem na jednake kvadrate. Na svaki kvadrat stavite kašiku fila od sira i jajeta, pažljivo preklopite i pritisnite ivice da se fil ne razlije tokom prženja. Gotove mekike pokrijte krpom i ostavite da još malo odmore pre prženja.

Pržite ih u dobro zagrejanoj masti dok ne dobiju zlatnu boju, sa obe strane. Najlepše su dok su još tople, ali su pod‌jednako ukusne i kada se ohlade.

Od ovog istog testa možete oblikovati i hleb, ako vam ostane viška ili želite da isprobate nešto novo. Testo je univerzalno i veoma zahvalno za razne vrste peciva.

Izvor:
Blic.rs
Piše:
Pošaljite komentar
(VIDEO) PIROTSKI DELIKATES KOJI OSVAJA REGION Mekike kao novi gastronomski brend
мекике

(VIDEO) PIROTSKI DELIKATES KOJI OSVAJA REGION Mekike kao novi gastronomski brend

24.12.2024. 13:38 13:43
MEKIKE PO RECEPTU NAŠIH BAKA, GOTOVE DOK TREPNEŠ: Mekano i vazdušasto testo koje svima uspeva; Evo kako se prave

MEKIKE PO RECEPTU NAŠIH BAKA, GOTOVE DOK TREPNEŠ: Mekano i vazdušasto testo koje svima uspeva; Evo kako se prave

12.06.2024. 10:31 11:08