(FOTO) ONA PRAVI NAJBOLJE TESTO ZA MEKIKE Vazdušasto i mekano, a možete ga koristiti i za druga peciva
Mekike su jedno od onih jela koja nas nepogrešivo vraćaju u detinjstvo.
Iako deluju jednostavno, za savršeno testo potreban je dobar kvasac, malo strpljenja i pravi recept. Jedan takav donosimo vam u nastavku.
Dragica Marković uvek nas oduševi svojim jednostavnim, domaćinskim receptima, a to nije izuzetak ni ovoga puta. Na njenom Instagramu pronašli smo recept za najbolje mekike sa sirom.
"Mi smo ih zvali kolači sa sirom (mekike sa sirom). Majka je znala kad zamesi hleb, pa da otkine deo testa i napravi ove kolače za sirom. Kao deca smo ih obožavali, kao i danas moja deca", napisala je Dragica.
Recept za domaće mekike sa sirom
Potrebno je:
Sastojci za testo:
500 ml mlake vode
42 g svežeg kvasca
1 kašika soli
1 kašika šećera
750 g brašna
Za fil:
500 g sira (najlepše je sa sitnim ili mladim sirom)
1 jaje
Priprema:
U mlaku vodu izmrvite kvasac, dodajte so i šećer, a zatim postepeno dodajte brašno i zamesite mekano testo. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu. Kada testo naraste, premesite ga još jednom i opet ostavite da se odmori i udvostruči volumen.
Zatim testo rastanjite oklagijom i isecite točkićem na jednake kvadrate. Na svaki kvadrat stavite kašiku fila od sira i jajeta, pažljivo preklopite i pritisnite ivice da se fil ne razlije tokom prženja. Gotove mekike pokrijte krpom i ostavite da još malo odmore pre prženja.
Pržite ih u dobro zagrejanoj masti dok ne dobiju zlatnu boju, sa obe strane. Najlepše su dok su još tople, ali su podjednako ukusne i kada se ohlade.
Od ovog istog testa možete oblikovati i hleb, ako vam ostane viška ili želite da isprobate nešto novo. Testo je univerzalno i veoma zahvalno za razne vrste peciva.