УСКРС БЕЗ МЕСА, АЛИ ПУН УКУСА Направите празнични мени без иједне животињске намирнице
Ускрс је један од оних празника који увек носи посебну дозу радости, време кад се окупљамо око стола, делимо приче, осмехе и омиљена јела.
Било да сте од оних који дан започињу уз звуке јутарње литургије, или више волите неформална окупљања уз кафу и колаче, једно је сигурно - Ускрс се слави уз богату трпезу и драге људе.
Док се многе ускршње трпезе ослањају на месна јела и класичне специјалитете, све је више вас који бирате да празник проведете на мало другачији начин - са јелима која су у потпуности биљног порекла, али нимало не заостају у богатству укуса, мириса и празничне раскоши. Плант-басед кухиња вам нуди простор да будете креативни, да се играте са сезонским намирницама, и да изненадите госте јелима која освајају на први залогај.
Уколико сте у потрази за инспирацијом, у наставку вас чекају три празничне идеје које могу да чине комплетну ускршњу трпезу: предјело које отвара апетит, главно јело које је и срдачно и свечано, и дезерт који заокружује празник на најслађи начин. Све без намирница животињског порекла, а опет богато, укусно и у духу Ускрса.
Предлог рецепта за предјело - Пиринчане лоптице пуњене маслинама
Пиринчане лоптице пуњене маслинама (италијански аранћини без сира) пржени су у аир fryer-u, стварајући савршен златно-смеђи хрскави спољашњи слој без потребе за превише уља.
Састојци:
2 кашичице млевеног ланеног семена
½ шоље конзервираних леблебија, са течношћу
1⅓ шоље куване смеђе Арборио пиринча, охлађене
2 кашичице нутритивног квасца
1 чен белог лука, ситно исецкан
¼ кашичице сушеног оригана, згњеченог
Со, по укусу
Свеже млевени црни бибер, по укусу
9 зелених маслина пуњених паприкама
9 пикантних паприка
½ шоље презли
Сос по жељи
Припрема:
У малој чинији помешајте млевено ланено семе и 2 кашичице воде. Оставите да одстоји 5 минута.
У великој чинији изгњечите леблебије виљушком док не постану скоро глатке. Додајте мешавину ланеног семена, пиринач, нутритивни квасац, бели лук и оригано. Посолите и побиберите по укусу.
Унутрашњост сваке паприке напуните зеленом маслином. Поделите смесу од пиринча на девет делова. Сваки део смесе обавијте око напуњене паприке и формирајте куглу.
Ставите презле у плитку посуду. Уваљајте сваку куглу у презле, лагано притискајући да се облаже.
Загрејте фритезу на 190°Ц. Ставите куглице у fryer у једном слоју. (Ако је потребно, пржите у серијама.) Пржите 8 минута, или док не постану благо смеђе и хрскаве, окренувши их једном током пржења.
Послужите их уз жељени сос.
Предлог рецепта за главно јело - Лазања ‘примавера’
Ова пролећна веганска лазања је лагана, кремаста и препуна освежавајућих укуса захваљујући слојевима од тиквица, празилука и ароматичног пиреа од грашка.
Састојци за лазању:
500 г кора за лазање
За слој од тиквица и празилука:
3 средња празилука
30 мл (2 кашике) маслиновог уља
1,4 кг тиквица (4 велике)
180 мл (¾ шоље) белог вина
3 кашике капара, ситно сецканих (или киселих краставчића)
Со и бибер по укусу
За слој од зеленог грашка:
400 г (3 шоље) смрзнутог ситног грашка или обичног грашка
2 мала чена белог лука
15 листова свеже нане
Прстохват чилија (опционо)
½ кашике белог мисо пасте
2-3 кашике лимуновог сока + рендана корица 1 лимуна
Со и бибер по укусу
За бешамел (или замена за бешамел):
780 мл (3¼ шоље) биљног млека
1 главица печеног белог лука
2 кашичице белог мисо пасте
2 кашике нутритивног квасца
80 мл (⅓ шоље) маслиновог уља (или 100 г веганског путера)
85 г (⅔ шоље) обичног брашна
1 кашичица соли (по укусу)
¼ кашичице бибера (по укусу)
Свеже изрендан мускатни орашчић, по укусу
Припрема:
Слој од тиквица и празилука:
Одстранити тамнозелени део празилука и задржати бели и светлозелени део. Добро опрати и танко исећи.
Тиквице танко нарезати помоћу мандолине или оштрим ножем.
Загрејати маслиново уље у великој тигању. Додати празилук и динстати док не омекша и постане кремаст. Извадити и оставити са стране.
Деглазирати тигањ половином вина, додати половину тиквица и динстати док не омекшају.
Извадити из тигања, додати остатак вина и преостале тиквице и такође динстати.
Вратити празилук и тиквице у тигањ, додати капаре, посолити, побиберити и оставити са стране.
Слој од грашка:
Прокувати воду и припремити чинију са хладном водом.
Убацити смрзнути грашак у кључалу воду и кувати према упутству.
Оцедити и одмах пребацити у хладну воду да би задржао боју. Поново оцедити.
У блендер ставити грашак, бели лук, нану, чили, мисо, лимунов сок и корицу. Миксати док не постане кремасто (додати мало воде по потреби). Посолити и побиберити по укусу.
Бешамел:
Одмерити млеко. У блендер ставити печени бели лук, мисо пасту и нутритивни квасац са 240 мл млека и изблендати.
У великом шерпи на лаганој ватри загрејати уље. Постепено додавати брашно и мешати док не постане глатко. Кувати пар минута док не нестане укус сировог брашна, али не дозволити да потамни.
Смањити температуру и уз стално мешање додавати млеко. У почетку ће се смеса брзо згуснути, али ће постати глатка кад се дода остатак млека.
Кувати док се не згусне, па додати со, бибер и мускатни орашчић по укусу.
Склапање лазање:
Рерну загрејати на 180 °Ц (или 160 °Ц са вентилатором).
У посуду за печење ставити танак слој смесе од тиквица. Прекрити слојем тестенине.
Преко тога распоредити половину преостале смесе од тиквица, па опет слој тестенине.
Потом ставити сав пире од грашка, па још један слој тестенине.
На то иде остатак смесе од тиквица и још један слој тестенине. Премазати га са 1 кашиком воде да не би упио превише бешамела.
На крају прелити бешамелом.
Пећи 30 минута, затим појачати температуру на 220 °Ц и пећи још 10 минута док не порумени.
Оставити да се охлади барем 1 сат пре сечења. Још је укуснија сутрадан. Остатке чувати у фрижидеру до 5 дана или замрзнути.
Салата: Поред предјела и главог јела можете спремити салату коју желите, моја препорука је витаминска бомба (мешавина свеже рендане цвекле, шаргарепе, црвеног купуса и младог лука, са додатком јабуковог сирћета - у количинама нећете погрешити, зависи шта бисте волели да доминира).
Предлог рецепта за дезерт - Карамел бајадере
Ове веганске карамел коцке без печења су савршена комбинација орашасте подлоге, богатог карамел фила од урми и глазуре од какаоа.
Састојци за подлогу:
150 г индијских ораха
50 г овсених пахуљица
4 урме без коштица
50 г кокосовог уља, истопљеног
За фил:
350 г урми без коштица
125 мл незаслађеног бадемовог млека
25 мл јаворовог сирупа
150 г кокосовог уља
1 кашичица екстракта ваниле
За прелив:
150 г кокосовог уља
5 кашика какао праха
2 кашичице јаворовог сирупа
Припрема:
Подмажите квадратни плех (20 цм) и обложите га папиром за печење. У сецкалицу убаците индијске орахе и овсене пахуљице, па их уситните у мрвице. Додајте урме и кокосово уље, па све блендајте док не добијете компактну смесу. Пребаците у плех и кашиком је притисните како бисте формирали равномеран слој. Ставите у фрижидер док припремате фил.
За фил, ставите урме, бадемово млеко, јаворов сируп и кокосово уље у шерпу, додајте прстохват соли и загревајте док не проври. Кувајте 2-3 минута, док урме не омекшају. Мало прохладите, па пребаците у блендер, додајте ванилу и измиксајте у глатки карамел. Ако је фил превише сладак, додајте још мало соли по укусу. Прелијте преко охлађене подлоге и поравнајте. Вратите у фрижидер док припремате глазуру.
У шерпици лагано загрејте кокосово уље док се не истопи. Склоните са рингле, додајте какао и јаворов сируп, па све добро умутите да не остану грудвице. Оставите да се мало прохлади (око 10 минута), затим прелијте преко карамела и вратите у фрижидер на минимум 3 сата, док се не стегне. Исеците на коцке и чувајте у фрижидеру до 7 дана.