Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

USKRS BEZ MESA, ALI PUN UKUSA Napravite praznični meni bez ijedne životinjske namirnice

20.04.2025. 11:02 11:09
Piše:
Izvor:
plantbased.telegraf.rs/Dnevnik
1
Foto: Canva

Uskrs je jedan od onih praznika koji uvek nosi posebnu dozu radosti, vreme kad se okupljamo oko stola, delimo priče, osmehe i omiljena jela.

Bilo da ste od onih koji dan započinju uz zvuke jutarnje liturgije, ili više volite neformalna okupljanja uz kafu i kolače, jedno je sigurno - Uskrs se slavi uz bogatu trpezu i drage ljude.

Dok se mnoge uskršnje trpeze oslanjaju na mesna jela i klasične specijalitete, sve je više vas koji birate da praznik provedete na malo drugačiji način - sa jelima koja su u potpunosti biljnog porekla, ali nimalo ne zaostaju u bogatstvu ukusa, mirisa i praznične raskoši. Plant-based kuhinja vam nudi prostor da budete kreativni, da se igrate sa sezonskim namirnicama, i da iznenadite goste jelima koja osvajaju na prvi zalogaj.

Ukoliko ste u potrazi za inspiracijom, u nastavku vas čekaju tri praznične ideje koje mogu da čine kompletnu uskršnju trpezu: pred‌jelo koje otvara apetit, glavno jelo koje je i srdačno i svečano, i dezert koji zaokružuje praznik na najslađi način. Sve bez namirnica životinjskog porekla, a opet bogato, ukusno i u duhu Uskrsa.
Predlog recepta za pred‌jelo - Pirinčane loptice punjene maslinama
Pirinčane loptice punjene maslinama (italijanski aranćini bez sira) prženi su u air fryer-u, stvarajući savršen zlatno-smeđi hrskavi spoljašnji sloj bez potrebe za previše ulja.

Sastojci:

2 kašičice mlevenog lanenog semena
½ šolje konzerviranih leblebija, sa tečnošću
1⅓ šolje kuvane smeđe Arborio pirinča, ohlađene
2 kašičice nutritivnog kvasca
1 čen belog luka, sitno iseckan
¼ kašičice sušenog origana, zgnječenog
So, po ukusu
Sveže mleveni crni biber, po ukusu
9 zelenih maslina punjenih paprikama
9 pikantnih paprika
½ šolje prezli
Sos po želji

Priprema:

U maloj činiji pomešajte mleveno laneno seme i 2 kašičice vode. Ostavite da odstoji 5 minuta.
U velikoj činiji izgnječite leblebije viljuškom dok ne postanu skoro glatke. Dodajte mešavinu lanenog semena, pirinač, nutritivni kvasac, beli luk i origano. Posolite i pobiberite po ukusu.
Unutrašnjost svake paprike napunite zelenom maslinom. Podelite smesu od pirinča na devet delova. Svaki deo smese obavijte oko napunjene paprike i formirajte kuglu.
Stavite prezle u plitku posudu. Uvaljajte svaku kuglu u prezle, lagano pritiskajući da se oblaže.
Zagrejte fritezu na 190°C. Stavite kuglice u fryer u jednom sloju. (Ako je potrebno, pržite u serijama.) Pržite 8 minuta, ili dok ne postanu blago smeđe i hrskave, okrenuvši ih jednom tokom prženja.
Poslužite ih uz željeni sos.
Predlog recepta za glavno jelo - Lazanja ‘primavera’
Ova prolećna veganska lazanja je lagana, kremasta i prepuna osvežavajućih ukusa zahvaljujući slojevima od tikvica, praziluka i aromatičnog pirea od graška.

Sastojci za lazanju:

500 g kora za lazanje
Za sloj od tikvica i praziluka:


3 srednja praziluka
30 ml (2 kašike) maslinovog ulja
1,4 kg tikvica (4 velike)
180 ml (¾ šolje) belog vina
3 kašike kapara, sitno seckanih (ili kiselih krastavčića)
So i biber po ukusu
Za sloj od zelenog graška:
400 g (3 šolje) smrznutog sitnog graška ili običnog graška
2 mala čena belog luka
15 listova sveže nane
Prstohvat čilija (opciono)
½ kašike belog miso paste
2-3 kašike limunovog soka rendana korica 1 limuna
So i biber po ukusu
Za bešamel (ili zamena za bešamel):

780 ml (3¼ šolje) biljnog mleka
1 glavica pečenog belog luka
2 kašičice belog miso paste
2 kašike nutritivnog kvasca
80 ml (⅓ šolje) maslinovog ulja (ili 100 g veganskog putera)
85 g (⅔ šolje) običnog brašna
1 kašičica soli (po ukusu)
¼ kašičice bibera (po ukusu)
Sveže izrendan muskatni oraščić, po ukusu
Priprema:

Sloj od tikvica i praziluka:

Odstraniti tamnozeleni deo praziluka i zadržati beli i svetlozeleni deo. Dobro oprati i tanko iseći.
Tikvice tanko narezati pomoću mandoline ili oštrim nožem.
Zagrejati maslinovo ulje u velikoj tiganju. Dodati praziluk i dinstati dok ne omekša i postane kremast. Izvaditi i ostaviti sa strane.
Deglazirati tiganj polovinom vina, dodati polovinu tikvica i dinstati dok ne omekšaju.
Izvaditi iz tiganja, dodati ostatak vina i preostale tikvice i takođe dinstati.
Vratiti praziluk i tikvice u tiganj, dodati kapare, posoliti, pobiberiti i ostaviti sa strane.
Sloj od graška:

Prokuvati vodu i pripremiti činiju sa hladnom vodom.
Ubaciti smrznuti grašak u ključalu vodu i kuvati prema uputstvu.
Ocediti i odmah prebaciti u hladnu vodu da bi zadržao boju. Ponovo ocediti.
U blender staviti grašak, beli luk, nanu, čili, miso, limunov sok i koricu. Miksati dok ne postane kremasto (dodati malo vode po potrebi). Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Bešamel:
Odmeriti mleko. U blender staviti pečeni beli luk, miso pastu i nutritivni kvasac sa 240 ml mleka i izblendati.
U velikom šerpi na laganoj vatri zagrejati ulje. Postepeno dodavati brašno i mešati dok ne postane glatko. Kuvati par minuta dok ne nestane ukus sirovog brašna, ali ne dozvoliti da potamni.
Smanjiti temperaturu i uz stalno mešanje dodavati mleko. U početku će se smesa brzo zgusnuti, ali će postati glatka kad se doda ostatak mleka.
Kuvati dok se ne zgusne, pa dodati so, biber i muskatni oraščić po ukusu.
Sklapanje lazanje:

Rernu zagrejati na 180 °C (ili 160 °C sa ventilatorom).
U posudu za pečenje staviti tanak sloj smese od tikvica. Prekriti slojem testenine.
Preko toga rasporediti polovinu preostale smese od tikvica, pa opet sloj testenine.
Potom staviti sav pire od graška, pa još jedan sloj testenine.
Na to ide ostatak smese od tikvica i još jedan sloj testenine. Premazati ga sa 1 kašikom vode da ne bi upio previše bešamela.
Na kraju preliti bešamelom.
Peći 30 minuta, zatim pojačati temperaturu na 220 °C i peći još 10 minuta dok ne porumeni.
Ostaviti da se ohladi barem 1 sat pre sečenja. Još je ukusnija sutradan. Ostatke čuvati u frižideru do 5 dana ili zamrznuti.
Salata: Pored pred‌jela i glavog jela možete spremiti salatu koju želite, moja preporuka je vitaminska bomba (mešavina sveže rendane cvekle, šargarepe, crvenog kupusa i mladog luka, sa dodatkom jabukovog sirćeta - u količinama nećete pogrešiti, zavisi šta biste voleli da dominira).

Predlog recepta za dezert - Karamel bajadere
Ove veganske karamel kocke bez pečenja su savršena kombinacija orašaste podloge, bogatog karamel fila od urmi i glazure od kakaoa.

Sastojci za podlogu:

150 g indijskih oraha
50 g ovsenih pahuljica
4 urme bez koštica
50 g kokosovog ulja, istopljenog
Za fil:

350 g urmi bez koštica
125 ml nezaslađenog bademovog mleka
25 ml javorovog sirupa
150 g kokosovog ulja
1 kašičica ekstrakta vanile
Za preliv:
150 g kokosovog ulja
5 kašika kakao praha
2 kašičice javorovog sirupa
Priprema:

Podmažite kvadratni pleh (20 cm) i obložite ga papirom za pečenje. U seckalicu ubacite indijske orahe i ovsene pahuljice, pa ih usitnite u mrvice. Dodajte urme i kokosovo ulje, pa sve blendajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Prebacite u pleh i kašikom je pritisnite kako biste formirali ravnomeran sloj. Stavite u frižider dok pripremate fil.

Za fil, stavite urme, bademovo mleko, javorov sirup i kokosovo ulje u šerpu, dodajte prstohvat soli i zagrevajte dok ne provri. Kuvajte 2-3 minuta, dok urme ne omekšaju. Malo prohladite, pa prebacite u blender, dodajte vanilu i izmiksajte u glatki karamel. Ako je fil previše sladak, dodajte još malo soli po ukusu. Prelijte preko ohlađene podloge i poravnajte. Vratite u frižider dok pripremate glazuru.

U šerpici lagano zagrejte kokosovo ulje dok se ne istopi. Sklonite sa ringle, dodajte kakao i javorov sirup, pa sve dobro umutite da ne ostanu grudvice. Ostavite da se malo prohladi (oko 10 minuta), zatim prelijte preko karamela i vratite u frižider na minimum 3 sata, dok se ne stegne. Isecite na kocke i čuvajte u frižideru do 7 dana.

plantbased.telegraf.rs
 

Izvor:
plantbased.telegraf.rs/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar