МЕКА КАО ДУША Рецепт за традиционалну ускршњу погачу, брзо се спрема, а укус је невероватан! (ВИДЕО)
На време смислите шта ће се наћи на вашој ускршњој трпези. Ми вам предлажемо да један од рецепата буде и ова укусна погача.
Састојци:
За квасац:
1/4 пивског квасца
1 кашичица шећера
1 кашичица брашна
мало млека
За тесто:
500 г брашна
5 г сувог квасц
1 кашичица соли
2 јајета
250 мл топлог млека
50-100 мл уља
250 г маргарина
За премаз:
1 јаје
мало сусама
1 кашичица брашна
Припрема:
У већој посуди помешајте састојке за квасац и нека одстоји док се не подигне. Затим у ту посуду додајте састојке за тесто (сем уља и маргарина) и умесите. Додајте уље, па наставите да месите тесто.
Када га умесите оставите да одмори неких 10 минута.
Разваљајте тесто и ставите на њега листиће маргарина. Уваљајте хоризонтално, па преклопите тесто и оставите да одмори 10 минута.
Поновите претходни поступак још једном, али овај пут уваљајте вертикално. Опет преклопите и оставите да одмори 10 минута.
Узмите и увијајте тесто у целој дужини. Направите неком ватросталном посудом рупу за јаја и обмотајте тесто око те посуде.
Премажите тесто смесом од јаја, брашна и сусама. Додајте листиће маргарина преко.
Пеците у загрејајној рерни на 200°Ц пола сата.