(ВИДЕО) ЕВО КАКО ДА ЈАЈА ОСТАНУ ЦЕЛА Чувени шеф открива КАКО ИХ СКУВАТИ, а да вам НЕ ПУКНЕ ЉУСКА Овај ТРИК никад не омане!
Колико пута вам се десило да док кувате јаја – једно пукне, друго исцури, а треће се неправилно скува?
Било да их спремате за Ускрс или за обичан доручак, доносимо вам трикове и проверене савете како да јаја буду цела, савршено тврда и да се лако љуште.
Кување јаја није увек лако као што се чини. А будући да нам стиже Ускрс и да се традиционално фарбају јаја, на ТикТок профилу @filip.ciric смо пронашли најбоље савете за кување јаја. Овако ће засигурно да буду цела!
Како да скувате јаје, а да вам не пукне љуска? Потребно је око 11 минута, када кувате количину од преко 20 комада. Јер преко 11 минута жуманце прелази из жуте у зеленкасту боју. То значи да су јаја прекувана. Друга ствар, важно је да јаја буду на собној температури, како не би доживела шок од брзог загревања воде и попуцала. С друге стране, важно је да се положе у хладној води са мало соли и сирћета, па тек онда да се кувају и да се подиже температура до тих 11 минута – објашњава Филип Ћирић и додаје:
„Температура кувања треба да буде до неких 70 степени, то показује вибрирање топлих таласа у води. Шта то значи? Да када су јаја положена у једном реду у шерпи 2-3 цм преко. Значи, не стављате у два реда јаја, него у један. Кувате, загревате, тако да мехурићи којима се подиже температура буду умерено вибрантни“.
А објаснио је и за шта помаже сирће, односно со.
Сирће помаже да се беланце брже стегне, а со да се љуска касније лакше љушти. Кад скувамо јаја, веома је важно да из вруће воде одмах иду у ледену, како би се зауставило даље кување, то јест прекувавање у сопственој топлоти – објаснио је Филип.
Испод његовог видеа многи су коментарисали и делили своје трикове.
Pišite nam vaše trikove u kuvanju jaja 👨🍳
Ставити чачкалицу док се кува, помаже да не пуцају проверено, написала је једна жена.
Бапски савет, а успева – на дно шерпе ставити крпу, открила је друга.
Чим проври вода у којој се кувају јаја, исту склонити са рингле, поклопити и оставити да стоји 10-12 минута. Без обзира колико је јака у шерпи, коментарисао је један човек, преноси Жена Блиц.