Рецепти за сваки дан
(ФОТО) Почела је Страсна недеља! Ево шта јести и КАКО ПОСТИТИ од Великог понедељка до Велике суботе
Страсна недеља је последња недеља Великог поста, када се поштује најстрожи пост и време се посвећује молитви. Ова недеља се сматра завршним испитом за вернике.
У 2025. години пост траје од 3. марта до 19. априла, а за то време забрањена је конзумација меса, рибе, јаја, млека и свих млечних производа, пецива и кондиторских производа. Исхрану ових дана чине: житарице, поврће, махунарке и печурке.
Воће, зеленило, ораси и мед, који се могу користити уместо шећера, помоћи ће да се надокнади недостатак витамина и минерала.
Током Страсне седмице опуштенија правила поста важе само за за децу, труднице и дојиље, особе које се баве тешким физичким пословима и особе које болују од хроничних болести. Остали верници треба да се придржавају строгог поста.
Јеловник може укључивати свеже поврће и воће, сушено воће, орашасте плодове и ражени хлеб. Такође можете обогатити исхрану киселим купусом, кашама (просо, овсена каша, хељда), печуркама, соковима од воћа и поврћа.
Приликом припреме посних јела, како пише Стил Курир, за васкршњи пост се избегава коришћење биљног уља; уместо тога препоручује се динстање поврћа у води.
Како постите сваког дана Страсне седмице?
На Велики понедељак је традиционално дозвољено појести парче раженог хлеба и попити чашу воде; није забрањено јести сирово поврће и воће. Многи верници се на овај дан потпуно уздржавају од хране, ограничавајући се само на воду.
На Велики уторак и среду у исхрану су укључене само сирове намирнице као што су ораси, суво воће, воће и свеже поврће. Током дана можете пити чај и друга пића без шећера.
На Велики четвртак, познат и као Чисти четвртак, људи врше генерално чишћење, пеку ускршње колаче и фарбају јаја. Овог дана на менију треба да буду топла јела и супе од поврћа.
На Велики петак, када је Христос био осуђен на распеће, препоручује се потпуно уздржавање од хране. Ако је поштовање поста тешко, можете се ограничити на малу количину хлеба и воде.
На Велику суботу, последњег дана Великог поста, поново је сува храна. На овај дан у црквама се благосиљају ускршње посластице, укључујући ускршње колаче и јаја.
Недеља Христовог Васкрсења је крај Великог поста и на овај дан се укидају сва ограничења. Мени може бити што је могуће разноврснији.
Пример менија за сваки дан Страсне недеље:
Понедељак
Доручак: парче хлеба и чаша воде
Ручак: воћна салата
Вечера: Скувано поврће, ражени хлеб
Уторак
Доручак: мешавина орашастих плодова са ренданом јабуком
Ручак: Патлиџани, паприка, парадајз са зачинским биљем
Вечера: Суво воће, чај
Среда
Доручак: Овсена каша са водом и јабуком
Ручак: Салата од поврћа, парче раженог хлеба
Вечера: Салата од цвекле са орасима
Четвртак
Доручак: Кувана хељда, динстане печурке са луком на води.
Ручак: Супа од сочива са парадајзом и зачинским биљем
Вечера: Салата од поврћа зачињена лимуновим соком
Петак
На овај дан је боље да се уздржите од хране ако је могуће.
Субота
Доручак: Пиринач или просо скуван са крушком или јабуком.
Ручак: Чорба од коприве са пиринчем
Вечера: Салата од цвекле, јабуке и шаргарепе са орасима