Recepti za svaki dan
(FOTO) Počela je Strasna nedelja! Evo šta jesti i KAKO POSTITI od Velikog ponedeljka do Velike subote
Strasna nedelja je poslednja nedelja Velikog posta, kada se poštuje najstroži post i vreme se posvećuje molitvi. Ova nedelja se smatra završnim ispitom za vernike.
U 2025. godini post traje od 3. marta do 19. aprila, a za to vreme zabranjena je konzumacija mesa, ribe, jaja, mleka i svih mlečnih proizvoda, peciva i konditorskih proizvoda. Ishranu ovih dana čine: žitarice, povrće, mahunarke i pečurke.
Voće, zelenilo, orasi i med, koji se mogu koristiti umesto šećera, pomoći će da se nadoknadi nedostatak vitamina i minerala.
Tokom Strasne sedmice opuštenija pravila posta važe samo za za decu, trudnice i dojilje, osobe koje se bave teškim fizičkim poslovima i osobe koje boluju od hroničnih bolesti. Ostali vernici treba da se pridržavaju strogog posta.
Jelovnik može uključivati sveže povrće i voće, sušeno voće, orašaste plodove i raženi hleb. Takođe možete obogatiti ishranu kiselim kupusom, kašama (proso, ovsena kaša, heljda), pečurkama, sokovima od voća i povrća.
Prilikom pripreme posnih jela, kako piše Stil Kurir, za vaskršnji post se izbegava korišćenje biljnog ulja; umesto toga preporučuje se dinstanje povrća u vodi.
Kako postite svakog dana Strasne sedmice?
Na Veliki ponedeljak je tradicionalno dozvoljeno pojesti parče raženog hleba i popiti čašu vode; nije zabranjeno jesti sirovo povrće i voće. Mnogi vernici se na ovaj dan potpuno uzdržavaju od hrane, ograničavajući se samo na vodu.
Na Veliki utorak i sredu u ishranu su uključene samo sirove namirnice kao što su orasi, suvo voće, voće i sveže povrće. Tokom dana možete piti čaj i druga pića bez šećera.
Na Veliki četvrtak, poznat i kao Čisti četvrtak, ljudi vrše generalno čišćenje, peku uskršnje kolače i farbaju jaja. Ovog dana na meniju treba da budu topla jela i supe od povrća.
Na Veliki petak, kada je Hristos bio osuđen na raspeće, preporučuje se potpuno uzdržavanje od hrane. Ako je poštovanje posta teško, možete se ograničiti na malu količinu hleba i vode.
Na Veliku subotu, poslednjeg dana Velikog posta, ponovo je suva hrana. Na ovaj dan u crkvama se blagosiljaju uskršnje poslastice, uključujući uskršnje kolače i jaja.
Nedelja Hristovog Vaskrsenja je kraj Velikog posta i na ovaj dan se ukidaju sva ograničenja. Meni može biti što je moguće raznovrsniji.
Primer menija za svaki dan Strasne nedelje:
Ponedeljak
Doručak: parče hleba i čaša vode
Ručak: voćna salata
Večera: Skuvano povrće, raženi hleb
Utorak
Doručak: mešavina orašastih plodova sa rendanom jabukom
Ručak: Patlidžani, paprika, paradajz sa začinskim biljem
Večera: Suvo voće, čaj
Sreda
Doručak: Ovsena kaša sa vodom i jabukom
Ručak: Salata od povrća, parče raženog hleba
Večera: Salata od cvekle sa orasima
Četvrtak
Doručak: Kuvana heljda, dinstane pečurke sa lukom na vodi.
Ručak: Supa od sočiva sa paradajzom i začinskim biljem
Večera: Salata od povrća začinjena limunovim sokom
Petak
Na ovaj dan je bolje da se uzdržite od hrane ako je moguće.
Subota
Doručak: Pirinač ili proso skuvan sa kruškom ili jabukom.
Ručak: Čorba od koprive sa pirinčem
Večera: Salata od cvekle, jabuke i šargarepe sa orasima