СТИГЛЕ ШПАРГЛЕ НА НОВОСАДСКЕ ПИЈАЦЕ За грам злата на берзи вам треба 10.000 динара, за килограм краљице пролећа на Лиманској пијаци чак 3.000 ДИНАРА
Шпаргла или аспарагус користи се као здраво и укусно поврће, а често носи и назив "луксузног поврћа"
Кренула је сезона пролећне биљке, а на новосадским пијацама цене су превисоке.
Наиме, на појединим тезгама на Лиманској пијаци могло се пронаћи ово поврће, увезено из Италије из тзв. органског узгоја у Мексику. Њихова цена ове године надмашила је све претходних година, а килограм иде и више од 3.000 динара.
За пола килограма свеже шпаргле треба издвојити од 1.400 до 1.500 динара, док је ситуација у маркетима слична- за замрзнутих 400 грама треба дати 1.500 динара.
Без обзира на вишу цену, продавци истичу да свака роба нађе свог купца.
Ситуација и у земљама региона је слична- на пијацама у Хрватској за 200 грама треба издвојити 10 евра!
Користиле се и у народној медицини
Шпаргле су изузетно богате минералима- калијумом, фосфором, сумпором, калцијумом и магнезијумом, а садрже и витамин Ц, каротин и витамине Б комплекса. Често су њихов корен користио у народној медицини за лечење бубрежних болести и болести црева и јетре.
Код осетљивијих особа, шпаргла може бити јак алерген, па треба бити опрезан са њеним конзумирањем.