STIGLE ŠPARGLE NA NOVOSADSKE PIJACE Za gram zlata na berzi vam treba 10.000 dinara, za kilogram kraljice proleća na Limanskoj pijaci čak 3.000 DINARA
Špargla ili asparagus koristi se kao zdravo i ukusno povrće, a često nosi i naziv "luksuznog povrća"
Krenula je sezona prolećne biljke, a na novosadskim pijacama cene su previsoke.
Naime, na pojedinim tezgama na Limanskoj pijaci moglo se pronaći ovo povrće, uvezeno iz Italije iz tzv. organskog uzgoja u Meksiku. Njihova cena ove godine nadmašila je sve prethodnih godina, a kilogram ide i više od 3.000 dinara.
Za pola kilograma sveže špargle treba izdvojiti od 1.400 do 1.500 dinara, dok je situacija u marketima slična- za zamrznutih 400 grama treba dati 1.500 dinara.
Bez obzira na višu cenu, prodavci ističu da svaka roba nađe svog kupca.
Situacija i u zemljama regiona je slična- na pijacama u Hrvatskoj za 200 grama treba izdvojiti 10 evra!
Koristile se i u narodnoj medicini
Špargle su izuzetno bogate mineralima- kalijumom, fosforom, sumporom, kalcijumom i magnezijumom, a sadrže i vitamin C, karotin i vitamine B kompleksa. Često su njihov koren koristio u narodnoj medicini za lečenje bubrežnih bolesti i bolesti creva i jetre.
Kod osetljivijih osoba, špargla može biti jak alergen, pa treba biti oprezan sa njenim konzumiranjem.