overcast clouds
5°C
24.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ХРСКАВО, СОЧНО, НЕОДОЉИВО! Испробајте рецепт за најбољу домаћу баклаву са вишњама

24.02.2025. 15:15 15:23
Пише:
Извор:
Жена Блиц
колач
Фото: pixabay/ilustracija

Домаћа баклава са вишњама је хармоничан спој традиционалне оријенталне посластице и освежавајућег воћног укуса који осваја непца.

 Ова елегантна варијација класичне баклаве доноси богатство орашасто-медене базе савршено уравнотежене са киселкасто-слатким вишњама.

Баклава са вишњама је прави ужитак за све љубитеље посластица, од првог хрскавог залогаја до сочне средине која оставља трајни утисак. Идеална је за посебне прилике, али и за уживање у слатким залогајима уз кафу.

Потребно је:

За баклаву:

- Танке коре 500 г

- Вишње 500 г

- Шећер 200 г

- Млевени ораси 200 г

- Маслац 200 г

- Цимет 1 кашичица по жељи

visnje
Фото: pixabay/ilustracija

За сируп:

- Шећер 500 г

- Вода 500 мл

- 1 лимун (сок и кора)

- 1 ванилин шећер

Припрема:

Вишње оцедите од вишка сока. У посуди помешајте вишње, шећер, млевене орахе и цимет (ако користите). Загрејте рерну на 180°Ц. Плех (димензија око 30x20 цм) премажите растопљеним маслацем. Ставите једну кору на дно плеха и премажите је растопљеним маслацем. Поновите поступак са још 4-5 кора. Распоредите део фила од вишања преко кора. Прекријте фил са 4-5 кора, сваку премазујући маслацем. Поновите поступак док не потрошите сав фил и коре, завршавајући са корама на врху. Премажите последњу кору маслацем.

Оштрим ножем исеците баклаву на дијаманте или квадрате пре печења. Пеците у претходно загрејаној рерни око 40-45 минута, док не добије златно-смеђу боју. Док се баклава пече, припремите сируп. У шерпи помешајте шећер, воду, сок и кору лимуна, и ванилин шећер. Кувајте сируп на средњој ватри док не прокључа, а затим смањите ватру и кувајте још 10 минута. Оставите сируп да се мало охлади. Врућу баклаву прелијте млаким сирупом равномерно. Оставите баклаву да упије сируп и потпуно се охлади, најбоље преко ноћи. Баклаву са вишњама послужите хладну, исечену на комаде.

Извор:
Жена Блиц
Пише:
Пошаљите коментар