ХРСКАВО, СОЧНО, НЕОДОЉИВО! Испробајте рецепт за најбољу домаћу баклаву са вишњама
Домаћа баклава са вишњама је хармоничан спој традиционалне оријенталне посластице и освежавајућег воћног укуса који осваја непца.
Ова елегантна варијација класичне баклаве доноси богатство орашасто-медене базе савршено уравнотежене са киселкасто-слатким вишњама.
Баклава са вишњама је прави ужитак за све љубитеље посластица, од првог хрскавог залогаја до сочне средине која оставља трајни утисак. Идеална је за посебне прилике, али и за уживање у слатким залогајима уз кафу.
Потребно је:
За баклаву:
- Танке коре 500 г
- Вишње 500 г
- Шећер 200 г
- Млевени ораси 200 г
- Маслац 200 г
- Цимет 1 кашичица по жељи
За сируп:
- Шећер 500 г
- Вода 500 мл
- 1 лимун (сок и кора)
- 1 ванилин шећер
Припрема:
Вишње оцедите од вишка сока. У посуди помешајте вишње, шећер, млевене орахе и цимет (ако користите). Загрејте рерну на 180°Ц. Плех (димензија око 30x20 цм) премажите растопљеним маслацем. Ставите једну кору на дно плеха и премажите је растопљеним маслацем. Поновите поступак са још 4-5 кора. Распоредите део фила од вишања преко кора. Прекријте фил са 4-5 кора, сваку премазујући маслацем. Поновите поступак док не потрошите сав фил и коре, завршавајући са корама на врху. Премажите последњу кору маслацем.
Оштрим ножем исеците баклаву на дијаманте или квадрате пре печења. Пеците у претходно загрејаној рерни око 40-45 минута, док не добије златно-смеђу боју. Док се баклава пече, припремите сируп. У шерпи помешајте шећер, воду, сок и кору лимуна, и ванилин шећер. Кувајте сируп на средњој ватри док не прокључа, а затим смањите ватру и кувајте још 10 минута. Оставите сируп да се мало охлади. Врућу баклаву прелијте млаким сирупом равномерно. Оставите баклаву да упије сируп и потпуно се охлади, најбоље преко ноћи. Баклаву са вишњама послужите хладну, исечену на комаде.