HRSKAVO, SOČNO, NEODOLJIVO! Isprobajte recept za najbolju domaću baklavu sa višnjama
Domaća baklava sa višnjama je harmoničan spoj tradicionalne orijentalne poslastice i osvežavajućeg voćnog ukusa koji osvaja nepca.
Ova elegantna varijacija klasične baklave donosi bogatstvo orašasto-medene baze savršeno uravnotežene sa kiselkasto-slatkim višnjama.
Baklava sa višnjama je pravi užitak za sve ljubitelje poslastica, od prvog hrskavog zalogaja do sočne sredine koja ostavlja trajni utisak. Idealna je za posebne prilike, ali i za uživanje u slatkim zalogajima uz kafu.
Potrebno je:
Za baklavu:
- Tanke kore 500 g
- Višnje 500 g
- Šećer 200 g
- Mleveni orasi 200 g
- Maslac 200 g
- Cimet 1 kašičica po želji
Za sirup:
- Šećer 500 g
- Voda 500 ml
- 1 limun (sok i kora)
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Višnje ocedite od viška soka. U posudi pomešajte višnje, šećer, mlevene orahe i cimet (ako koristite). Zagrejte rernu na 180°C. Pleh (dimenzija oko 30x20 cm) premažite rastopljenim maslacem. Stavite jednu koru na dno pleha i premažite je rastopljenim maslacem. Ponovite postupak sa još 4-5 kora. Rasporedite deo fila od višanja preko kora. Prekrijte fil sa 4-5 kora, svaku premazujući maslacem. Ponovite postupak dok ne potrošite sav fil i kore, završavajući sa korama na vrhu. Premažite poslednju koru maslacem.
Oštrim nožem isecite baklavu na dijamante ili kvadrate pre pečenja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Dok se baklava peče, pripremite sirup. U šerpi pomešajte šećer, vodu, sok i koru limuna, i vanilin šećer. Kuvajte sirup na srednjoj vatri dok ne proključa, a zatim smanjite vatru i kuvajte još 10 minuta. Ostavite sirup da se malo ohladi. Vruću baklavu prelijte mlakim sirupom ravnomerno. Ostavite baklavu da upije sirup i potpuno se ohladi, najbolje preko noći. Baklavu sa višnjama poslužite hladnu, isečenu na komade.