clear sky
-1°C
22.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КАКО ДА ЈЕДЕТЕ КРОМПИР А НЕ ПОДИГНЕТЕ НИВО ИНСУЛИНА У КРВИ Златан трик за оне који имају инсулинску резистенцију

20.02.2025. 12:11 12:18
Пише:
Извор:
Дневник, Мондо
кромпир
Фото: Pixabay.com

Нутриционисткиња, која и сама има инсулинску резистенцију, открива на који начин можете да једете кромпир а да не подигнете ниво инсулина у крви.

Особе са инсулинском резистенцијом неретко се суочавају са забранама у исхрани. Намирнице са високим гликемијским индексом су им сведене на минимум, а једна од њих је и кромпир који се у Србији најчешће налази на трпезама.

Како је кромпир једна од најчешћих намирница које Срби једу, питали смо нутриционисткињу Маријану Вуковић да ли особе са дијагностикованом инсулинском резистенцијом треба да га избегавају, а она нам је открила један златни трик.

Како каже нутриционисткиња, кромпир није забрањен за особе са инсулинском резистенцијом, али је важан начин на који се конзумира.

"И сама имам инсулинску резистенцију коју држим под контролом. Годинама су нам забрањивали намирнице којих нема потребе да се одричемо. Важно је само како их припремамо и комбинујемо. Када је кромпир у питању, најважније је да га једемо прохлађеног. Хлађењем пада нагло гликемијски индекс кромпира", рекла нам је нутриционисткиња Маријана и додала још неке трикове:

"Наравно, велика порција салате пре конзумирања кромпира је обавезна и ако сте у могућности прошетајте након оброка јер ће вам то додатно помоћи у контроли инсулина."

Оно што је велика грешка, сматра нутриционисткиња, јесте што људи избацују намирнице јер мисле да ће им то најбоље решити проблем. Због тога остају жељни неких ствари, па се са другим преједају и на тај начин долази и до накупљања додатних килограма.

Правила за конзумирање кромпира код особа са инсулинском резистенцијом

Скувајте кромпир са кором јер ће на тај начин да задржи више хранљивих састојака.

Охладите га јер се тако мења природа скроба у њему и избегава се нагли скок шећера у крви.

Немојте да једете кромпир уз хлеб.

Уз кромпир додајте здраве масти и влакна како бисте довели у равнотежу садржај угљених хидрата.

Извор:
Дневник, Мондо
Пише:
Пошаљите коментар