KAKO DA JEDETE KROMPIR A NE PODIGNETE NIVO INSULINA U KRVI Zlatan trik za one koji imaju insulinsku rezistenciju
Nutricionistkinja, koja i sama ima insulinsku rezistenciju, otkriva na koji način možete da jedete krompir a da ne podignete nivo insulina u krvi.
Osobe sa insulinskom rezistencijom neretko se suočavaju sa zabranama u ishrani. Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom su im svedene na minimum, a jedna od njih je i krompir koji se u Srbiji najčešće nalazi na trpezama.
Kako je krompir jedna od najčešćih namirnica koje Srbi jedu, pitali smo nutricionistkinju Marijanu Vuković da li osobe sa dijagnostikovanom insulinskom rezistencijom treba da ga izbegavaju, a ona nam je otkrila jedan zlatni trik.
Kako kaže nutricionistkinja, krompir nije zabranjen za osobe sa insulinskom rezistencijom, ali je važan način na koji se konzumira.
"I sama imam insulinsku rezistenciju koju držim pod kontrolom. Godinama su nam zabranjivali namirnice kojih nema potrebe da se odričemo. Važno je samo kako ih pripremamo i kombinujemo. Kada je krompir u pitanju, najvažnije je da ga jedemo prohlađenog. Hlađenjem pada naglo glikemijski indeks krompira", rekla nam je nutricionistkinja Marijana i dodala još neke trikove:
"Naravno, velika porcija salate pre konzumiranja krompira je obavezna i ako ste u mogućnosti prošetajte nakon obroka jer će vam to dodatno pomoći u kontroli insulina."
Ono što je velika greška, smatra nutricionistkinja, jeste što ljudi izbacuju namirnice jer misle da će im to najbolje rešiti problem. Zbog toga ostaju željni nekih stvari, pa se sa drugim prejedaju i na taj način dolazi i do nakupljanja dodatnih kilograma.
Pravila za konzumiranje krompira kod osoba sa insulinskom rezistencijom
Skuvajte krompir sa korom jer će na taj način da zadrži više hranljivih sastojaka.
Ohladite ga jer se tako menja priroda skroba u njemu i izbegava se nagli skok šećera u krvi.
Nemojte da jedete krompir uz hleb.
Uz krompir dodajte zdrave masti i vlakna kako biste doveli u ravnotežu sadržaj ugljenih hidrata.