КРЕМАСТА ЧОРБА КОЈА ПОДСТИЧЕ РАД ПАНКРЕАСА Лако се спрема, а одлична је и за дијабетичаре
Сок од парадајза, главни састојак ове укусне чорбице, садржи састојке који подстичу рад панкреаса, због чега је посебно користан особама с дијабетесом типа 2.
Рецепт за крем чорбу од парадајза
Потребно је
▪ 60 г очишћеног црног лука
▪ 5 г очишћеног белог лука
▪ 80 г огуљених стабљика целера
▪ 100 г очишћене црвене паприке свеже или из замрзивача
▪ 500 мл домаћег сока од парадајза без шећера
▪ 600 мл воде
▪ млевени бибер
▪ 15 мл уља
▪ со
Припрема
▪ Црни лук и црвену паприку исећи на коцкице, огуљене стабљике целера на полукругове.
▪ У лонцу на мало уља пропржити црни лук да постане стакласт. Додати паприку и стабљике целера, па пржити повремено мешајући док поврће не омекша.
▪ Убацити пасирани бели лук и пржити непрекидно мешајући десетак секунди.
▪ Сипати 200 мл воде и кратко продинстати. Поврће уситнити штапним миксером или у електричним сецку у фину кашу.
▪ У кашу од поврћа додати преосталу воду и сок од парадајза, па након што прокључа кувати још пет минута. Посолити и побиберити по укусу.
Напомена: За 4 порције, припрема: 30 минута
Свеже поврће попут парадајза, спанаћа, броколија и кеља богато је влакнима и антиоксидансима и чини основу исхране за особе са дијабетесом. Влакна успоравају апсорпцију шећера у крви, одржавајући га тако на стабилном нивоу, а антиоксиданси смањују ризик од компликација повезаних с дијабетесом.
Нутритивне вредности за једну порцију чорбе (око 250 мл):
81,61 кЦал
2,38 г протеина
8,05 г угљених хидрата
4,06 г масти