KREMASTA ČORBA KOJA PODSTIČE RAD PANKREASA Lako se sprema, a odlična je i za dijabetičare
Sok od paradajza, glavni sastojak ove ukusne čorbice, sadrži sastojke koji podstiču rad pankreasa, zbog čega je posebno koristan osobama s dijabetesom tipa 2.
Recept za krem čorbu od paradajza
Potrebno je
▪ 60 g očišćenog crnog luka
▪ 5 g očišćenog belog luka
▪ 80 g oguljenih stabljika celera
▪ 100 g očišćene crvene paprike sveže ili iz zamrzivača
▪ 500 ml domaćeg soka od paradajza bez šećera
▪ 600 ml vode
▪ mleveni biber
▪ 15 ml ulja
▪ so
Priprema
▪ Crni luk i crvenu papriku iseći na kockice, oguljene stabljike celera na polukrugove.
▪ U loncu na malo ulja propržiti crni luk da postane staklast. Dodati papriku i stabljike celera, pa pržiti povremeno mešajući dok povrće ne omekša.
▪ Ubaciti pasirani beli luk i pržiti neprekidno mešajući desetak sekundi.
▪ Sipati 200 ml vode i kratko prodinstati. Povrće usitniti štapnim mikserom ili u električnim secku u finu kašu.
▪ U kašu od povrća dodati preostalu vodu i sok od paradajza, pa nakon što proključa kuvati još pet minuta. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Napomena: Za 4 porcije, priprema: 30 minuta
Sveže povrće poput paradajza, spanaća, brokolija i kelja bogato je vlaknima i antioksidansima i čini osnovu ishrane za osobe sa dijabetesom. Vlakna usporavaju apsorpciju šećera u krvi, održavajući ga tako na stabilnom nivou, a antioksidansi smanjuju rizik od komplikacija povezanih s dijabetesom.
Nutritivne vrednosti za jednu porciju čorbe (oko 250 ml):
81,61 kCal
2,38 g proteina
8,05 g ugljenih hidrata
4,06 g masti