clear sky
-2°C
22.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕМИНУО ТВОРАЦ НУТЕЛЕ! Шта ће бити са омиљеном посластицом свих генерација након смрти Италијана?

18.02.2025. 14:35 14:46
Пише:
Извор:
Курир
nutela
Фото: Pexels

Франческо Ривела, дугогодишњи блиски сарадник Мајкла Ферера и хемичар који је значајно допринео томе да Нутела постане глобална икона, преминуо је у 97. години.

Био је један од главних сарадника Мајкла Ферера, власника италијанске фабрике, а главно питање које мучи многе љубителеј ове посластице, да ли ће Ферерови наследници бити способни да сачувају овај бренд. А, ево како је све почело.

Прича почиње 1806. године у Торину, у Италији, у моменту када Наполеон тежи да онемогући трговину са Британијом у намери да освоји рат. Настале су блокаде које су довеле до тога да чоколада вреди читаво богатство. Несташица какаа приморала је произвођаче чоколаде у овој области да експериментишу са новим укусима.

Сналажљиви произвођач чоколаде у Торину почео је да експериментише са локалним лешницима како би што више развукао залихе чоколаде. Новонастали крем добио је име по лику из Торина – Ђандуја. Будући да је лешника у овој области било напретек, они су били јефтинији од какаа, што је чоколаду „ђандуја“ учинило приступачнијом за конзумирање.

нутела
Фото: Pixabay

Поновни раст цене чоколаде

Током Другог светског рата цена чоколаде је поново драстично порасла. Из тог разлога је 1946. италијански посластичар из Алба у Пијемонту по имену Пјетро Фереро, оснивач италијанске компаније за производњу слаткиша Фереро, одлучио да одговори на овај изазов, још једном се окренувши магичном крему од лешника.

Ферреро је представио нову верзију названу „Суперкрема Ђандуја.“ Крем се одомаћио у свим кућама широм Италије. Мазали су га на тост, кроасане, мешали са сладоледом или га јели директно из тегле кашичицама. Школарци су трчали са препеченим тостом у нади да ће од трговаца добити бесплатну ужину.

Фереров син, 1963. године, Мајкл, 1963. године оживео је Суперкрем. Како би га изрекламирао у целој Европи производ је преименован у “Нутела”. Била је то 1964. када је прва тегла Нутеле напустила фабрику у Алби 20. априла 1964. Производ је постигао инстант успех, пише портал Моја чоколада.

Данас су главни састојци Нутеле лешници, палмино уље, шећер, какао и обрано млеко. Када је француски сенатор Ив Даудигнy 2012. године предложио је повећање пореза на палмино уље. Палмино уље је са 20 посто један од главних састојака Нутелле, а порез је у медијима назван “порезом на Нутеллу”.

Неколико занимљивости о Нутели

1. Нутела је у Америку стигла 1983. године. Од тада је стекла култни статус – преукусни крем има чак и свој Светски дан Нутеле, који се обележава 5. фебруара.

2. Фереро сваке године купује око четвртину светске залихе лешника.То је више од 100.000 тона.

3. У свакој тегли Нутеле од 400 грама налази се тачно 52 лешника.

nutela
Фото: Pixabay

4. Италијани су до те мере поносни на Нутелу да су је ставили на поштанску маркицу.

5. У Француској је 2015-те суд забранио родитељима једне девојчице да јој дају име Нутела уз образложење да са таквим именом лако може постати предмет подсмевања и омаловажавања.

6. Један дизајнер отишао је корак даље осмисливши браву којом се може закључати тегла Нутеле. Идеја се показала толико популарном да је изумитељ почео да их продаје на иБеју.
 

Извор:
Курир
Пише:
Пошаљите коментар