МОЋ ОВОГ МИНЕРАЛА ЈЕ НЕВЕРОВАТНА Стручњаци кажу помаже код многих болести ПА И РАКА ДЕБЕЛОГ ЦРЕВА
Калцијум у исхрани смањује ризик од рака дебелог црева, потврдила је велика британска проспективна студија која је пратила више од пола милиона жена током готово 17 година.
Како је објавила независна организација Cancer Research UK (CRUK), која је финансирала студију, потврђене су и добробити здраве, уравнотежене исхране за смањење ризика од рака.
Рак дебелог и завршног црева трећи је најчешћи рак у свету, након рака дојке и рака плућа. Према проценама Светске организације за истраживање рака, годишње од њега оболи готово 2 милиона људи, а умре 950.000.
Стопе учесталости значајно варирају, а више су у земљама са високим дохотком. Ризик се повећава за појединце који мигрирају из подручја ниске у подручја високе инциденције, што указује на то да стил живота и еколошки фактори доприносе развоју болести. У Србији је колоректални рак један од најчешћих облика малигнитета.
Здравствено понашање
Улога исхране у развоју ове болести стално се истражује. Алкохол и прерађено месо утврђени су као канцерогени, док је црвено месо класификовано као вероватно канцерогено, али у погледу односа осталих прехрамбених фактора и ризика од рака дебелог црева недостаје консензус.
То може бити барем делимично последица недовољног броја свеобухватних студија о утицајима различитих намирница, као и грешака у мерењима или премалих узорака.
Ова студија, коју је спровео научни тим Универзитета Оксфорд, пратила је утицај чак 97 прехрамбених фактора код 542.778 жена, од којих је током периода праћења 12.251 оболела од колоректалног рака.
Оболеле жене биле су у просеку старије, више, у породици су чешће имале рак црева и њихово здравствено понашање било је лошије у поређењу са осталим учесницама истраживања.
Заштитни учинак
Релативни ризици за рак дебелог црева израчунати су за унос сваког од 97 прехрамбених фактора, а значајне повезаности пронађене су за 17 њих. Унос калцијума показао је најјачи заштитни ефекат – сваких додатних 300 милиграма калцијума дневно, што одговара великој чаши млека, повезано је са 17% смањењем релативног ризика.
Шест испитаних фактора повезаних са калцијумом – млеко, јогурт, рибофлавин, магнезијум, фосфор и калијум – такође је показало обрнуту повезаност с ризиком од рака дебелог црева. Слабији заштитни ефекти забележени су код житарица за доручак, воћа, целих житарица, угљених хидрата, влакана, укупних шећера, фолата и витамина C.
Научни тим коментарисао је да ове обрнуте повезаности могу одражавати ефекте животног стила или других прехрамбених фактора, али заштитна улога калцијума била је независна од уноса млечних производа. У студији, која је објављена у часопису Nature Communications, закључено је да, иако „млечни производи помажу у заштити од рака дебелог црева”, ту заштиту „у великој мери или у потпуности покреће калцијум”.
Алкохол и месо
Очекивано, алкохол је показао другачију повезаност с ризиком за колоректални карцином: сваких додатних 20 грама дневно – што одговара великој чаши вина – повезано је са повећањем ризика од 15%. Слабија повезаност уочена је у комбинованој категорији црвеног и прерађеног меса, где је сваких додатних 30 грама дневно повезано са 8% повећаним ризиком од ове врсте рака. На ову повезаност минимално су утицали други фактори исхране и стила живота.
Једно од објашњења заштитног учинка калцијума јесте да се он може везати за слободне жучне киселине у цревима, спречавајући њихове штетне ефекте на цревну слузокожу. Друга теорија каже да садржај лактозе у млеку утиче на микрофлору дебелог црева и тако снижава ризик. Међутим, стручњаци саветују опрез у тумачењу налаза, јер ће за утврђивање узрочности бити потребна додатна истраживања.
Намирнице богате калцијумом:
Млеко
Тофу
Броколи
Кељ
Грашак
Јогурт
Бадеми
Морски плодови