Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MOĆ OVOG MINERALA JE NEVEROVATNA Stručnjaci kažu pomaže kod mnogih bolesti PA I RAKA DEBELOG CREVA

05.02.2025. 16:28 16:34
Piše:
Izvor:
Dnevnik, I. R.
mleko
Foto: pixabay

Kalcijum u ishrani smanjuje rizik od raka debelog creva, potvrdila je velika britanska prospektivna studija koja je pratila više od pola miliona žena tokom gotovo 17 godina.

Kako je objavila nezavisna organizacija Cancer Research UK (CRUK), koja je finansirala studiju, potvrđene su i dobrobiti zdrave, uravnotežene ishrane za smanjenje rizika od raka.

Rak debelog i završnog creva treći je najčešći rak u svetu, nakon raka dojke i raka pluća. Prema procenama Svetske organizacije za istraživanje raka, godišnje od njega oboli gotovo 2 miliona ljudi, a umre 950.000. 

Stope učestalosti značajno variraju, a više su u zemljama sa visokim dohotkom. Rizik se povećava za pojedince koji migriraju iz područja niske u područja visoke incidencije, što ukazuje na to da stil života i ekološki faktori doprinose razvoju bolesti. U Srbiji je kolorektalni rak jedan od najčešćih oblika maligniteta.

Zdravstveno ponašanje

Uloga ishrane u razvoju ove bolesti stalno se istražuje. Alkohol i prerađeno meso utvrđeni su kao kancerogeni, dok je crveno meso klasifikovano kao verovatno kancerogeno, ali u pogledu odnosa ostalih prehrambenih faktora i rizika od raka debelog creva nedostaje konsenzus. 

To može biti barem delimično posledica nedovoljnog broja sveobuhvatnih studija o uticajima različitih namirnica, kao i grešaka u merenjima ili premalih uzoraka.

jaja
Foto: pixabay

Ova studija, koju je sproveo naučni tim Univerziteta Oksford, pratila je uticaj čak 97 prehrambenih faktora kod 542.778 žena, od kojih je tokom perioda praćenja 12.251 obolela od kolorektalnog raka. 

Obolele žene bile su u proseku starije, više, u porodici su češće imale rak creva i njihovo zdravstveno ponašanje bilo je lošije u poređenju sa ostalim učesnicama istraživanja.

Zaštitni učinak

Relativni rizici za rak debelog creva izračunati su za unos svakog od 97 prehrambenih faktora, a značajne povezanosti pronađene su za 17 njih. Unos kalcijuma pokazao je najjači zaštitni efekat – svakih dodatnih 300 miligrama kalcijuma dnevno, što odgovara velikoj čaši mleka, povezano je sa 17% smanjenjem relativnog rizika.

Šest ispitanih faktora povezanih sa kalcijumom – mleko, jogurt, riboflavin, magnezijum, fosfor i kalijum – takođe je pokazalo obrnutu povezanost s rizikom od raka debelog creva. Slabiji zaštitni efekti zabeleženi su kod žitarica za doručak, voća, celih žitarica, ugljenih hidrata, vlakana, ukupnih šećera, folata i vitamina C.

Naučni tim komentarisao je da ove obrnute povezanosti mogu odražavati efekte životnog stila ili drugih prehrambenih faktora, ali zaštitna uloga kalcijuma bila je nezavisna od unosa mlečnih proizvoda. U studiji, koja je objavljena u časopisu Nature Communications, zaključeno je da, iako „mlečni proizvodi pomažu u zaštiti od raka debelog creva”, tu zaštitu „u velikoj meri ili u potpunosti pokreće kalcijum”.

Alkohol i meso

Očekivano, alkohol je pokazao drugačiju povezanost s rizikom za kolorektalni karcinom: svakih dodatnih 20 grama dnevno – što odgovara velikoj čaši vina – povezano je sa povećanjem rizika od 15%. Slabija povezanost uočena je u kombinovanoj kategoriji crvenog i prerađenog mesa, gde je svakih dodatnih 30 grama dnevno povezano sa 8% povećanim rizikom od ove vrste raka. Na ovu povezanost minimalno su uticali drugi faktori ishrane i stila života.

Jedno od objašnjenja zaštitnog učinka kalcijuma jeste da se on može vezati za slobodne žučne kiseline u crevima, sprečavajući njihove štetne efekte na crevnu sluzokožu. Druga teorija kaže da sadržaj laktoze u mleku utiče na mikrofloru debelog creva i tako snižava rizik. Međutim, stručnjaci savetuju oprez u tumačenju nalaza, jer će za utvrđivanje uzročnosti biti potrebna dodatna istraživanja.

Namirnice bogate kalcijumom:

Mleko

Tofu

Brokoli

Kelj

Grašak

Jogurt

Bademi

Morski plodovi

Izvor:
Dnevnik, I. R.
Piše:
Pošaljite komentar