clear sky
2°C
03.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0996
usd
114.2658
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УКУС МУ ЈЕ БЕЗ УКУСА, АЛИ ЈЕ БАШ ЗАТО САВРШЕН Ово поврће зову ЗЕЛЕНО ЗЛАТО, ово је разлог

03.02.2025. 21:50 21:54
Пише:
Извор:
Мондо
avokado
Фото: pixabay

Авокадо, познат и као "зелено злато", постао је веома популаран због својих здравствених предности и широке примене у кухињи. Ипак, избор правог авокада у продавници може бити изазов. Да бисте одабрали зрео и свеж плод, обратите пажњу на неколико кључних фактора.

Авокадо је богат антиоксидантима, здравим мастима, влакнима и витаминима Б, А, Ц и Е, као и фолном киселином, манганом, бакром и цинком.

 Сматра се да помаже у одржавању здравља срца, пробавног система и вида, а такође има антиинфламаторна својства и успорава старење.

На тржишту постоје две најпознатије сорте авокада. Једна има глатку кожу и нижу цену, док друга има грубљу кожу и постаје готово црна када сазри. Прва је идеална за салате, док је друга погодна за смутије због своје конзистенције и орашастог укуса, пише Мондо. 

За избор зрелог авокада, обратите пажњу на његову чврстоћу и текстуру коже. Сорта са грубом кожом треба да буде тамна, али чврста и благо мекана.

 Ако је кожа превише лабава, то може указивати на презрелост. 

Код друге сорте, кожица треба бити уједначена, а авокадо не сме бити превише мекан.

 Тестирајте тако што ћете уклонити петељку – ако је месо испод зелено и сочно, плод је спреман за конзумацију.

Извор:
Мондо
Пише:
Пошаљите коментар