Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

UKUS MU JE BEZ UKUSA, ALI JE BAŠ ZATO SAVRŠEN Ovo povrće zovu ZELENO ZLATO, ovo je razlog

03.02.2025. 21:50 21:54
Piše:
Izvor:
Mondo
avokado
Foto: pixabay

Avokado, poznat i kao "zeleno zlato", postao je veoma popularan zbog svojih zdravstvenih prednosti i široke primene u kuhinji. Ipak, izbor pravog avokada u prodavnici može biti izazov. Da biste odabrali zreo i svež plod, obratite pažnju na nekoliko ključnih faktora.

Avokado je bogat antioksidantima, zdravim mastima, vlaknima i vitaminima B, A, C i E, kao i folnom kiselinom, manganom, bakrom i cinkom.

 Smatra se da pomaže u održavanju zdravlja srca, probavnog sistema i vida, a takođe ima antiinflamatorna svojstva i usporava starenje.

Na tržištu postoje dve najpoznatije sorte avokada. Jedna ima glatku kožu i nižu cenu, dok druga ima grublju kožu i postaje gotovo crna kada sazri. Prva je idealna za salate, dok je druga pogodna za smutije zbog svoje konzistencije i orašastog ukusa, piše Mondo. 

Za izbor zrelog avokada, obratite pažnju na njegovu čvrstoću i teksturu kože. Sorta sa grubom kožom treba da bude tamna, ali čvrsta i blago mekana.

 Ako je koža previše labava, to može ukazivati na prezrelost. 

Kod druge sorte, kožica treba biti ujednačena, a avokado ne sme biti previše mekan.

 Testirajte tako što ćete ukloniti peteljku – ako je meso ispod zeleno i sočno, plod je spreman za konzumaciju.

Izvor:
Mondo
Piše:
Pošaljite komentar