УКУС МУ ЈЕ БЕЗ УКУСА, АЛИ ЈЕ БАШ ЗАТО САВРШЕН Ово поврће зову ЗЕЛЕНО ЗЛАТО, ово је разлог
Авокадо, познат и као "зелено злато", постао је веома популаран због својих здравствених предности и широке примене у кухињи. Ипак, избор правог авокада у продавници може бити изазов. Да бисте одабрали зрео и свеж плод, обратите пажњу на неколико кључних фактора.
Авокадо је богат антиоксидантима, здравим мастима, влакнима и витаминима Б, А, Ц и Е, као и фолном киселином, манганом, бакром и цинком.
Сматра се да помаже у одржавању здравља срца, пробавног система и вида, а такође има антиинфламаторна својства и успорава старење.
На тржишту постоје две најпознатије сорте авокада. Једна има глатку кожу и нижу цену, док друга има грубљу кожу и постаје готово црна када сазри. Прва је идеална за салате, док је друга погодна за смутије због своје конзистенције и орашастог укуса, пише Мондо.
За избор зрелог авокада, обратите пажњу на његову чврстоћу и текстуру коже. Сорта са грубом кожом треба да буде тамна, али чврста и благо мекана.
Ако је кожа превише лабава, то може указивати на презрелост.
Код друге сорте, кожица треба бити уједначена, а авокадо не сме бити превише мекан.
Тестирајте тако што ћете уклонити петељку – ако је месо испод зелено и сочно, плод је спреман за конзумацију.