СЛАТКА ДУБАИ ПРЕВАРА Лопови краду податке с лажних сајтова за ПРОДАЈУ ОВОГ ГАСТРОНОМСКОГ ХИТА
Потрошачи широм света су жељни да уживају у луксузној дубаи чоколади. Ако нисте знали, дубаи чоколада је посластица која комбинује млечну чоколаду, крем од пистаћа и хрскави кадаиф. Овај десерт је први пут представила 2021. године стартап компанија FIX Dessert Chocolatier из Уједињених Арапских Емирата и од тада свет је за овом посластицом потпуно полудео, измишљајући разне варијације.
Управо ове варијације љубитељима слатког могу да дођу главе, а не мислимо на дијбетес.
Наиме, сајбер криминалци користе овај тренд како би преварили неопрезне купце на стари, добро познат начин. Стручњаци компаније Касперски открили су низ превара у вези са растућом потражњом за овим производом - од лажног представљања познатих брендова до креирања потпуно лажних продавница. Циљ је да наивним "купцима" отму личне податке, као и податке са текућих рачуна, како би им скинули сав новац и нестали без трага.
Преваранти се представљају као званичне продавнице
Тако је откривена преварантска кампања, усмерена на потрошаче у Уједињеним Арапским Емиратима, где су сајбер криминалци креирали лажне веб-сајтове који се представљају као Deliveroo, поуздана компанија за доставу, и Fix Dessert Chocolatier, оригинални произвођач чувене Дубаи чоколаде. Имитирањем изгледа званичних продавница и платформи, сајбер криминалци могу да злоупотребе поверење потрошача и углед бренда, како би привукли неопрезне купце да плате „наручену“ чоколаду која никада неће бити испоручена.
Самосталне преварантске продавнице
У другим случајевима, преваранти су креирали потпуно лажне платформе за е-трговину, представљајући се као независни продавци из различитих делова света. Ове преварантске веб-странице обећавају дубаи чоколаду, али нестају чим се изврши уплата и остављају потрошаче празних шака. Такве преварантске продавнице таргетирају кориснике широм света.
- Преваранти су често јако брзи када се ради о злоупотреби трендова, а манија за дубаи чоколадом је прави пример. Коришћење тактика које се ослањају на ентузијазам потрошача и поверење у етаблиране брендове ефикасан је начин за успех сајбер криминалаца - упозорава Олга Свистунова, стручњакиња за безбедност у компанији Касперски.
- Да би се заштитили и избегли разочарање, кључно је да корисници обрате пажњу на детаље, одвоје време да провере аутентичност е-продавнице и буду опрезни с понудама које изгледају неуобичајено повољне јер су можда креиране да преваре."
У Србији нема података о званичним дистрибутерима
Ако сте добили сличну понуду на српском језику, или од продавнице у Србији која „дистрибуира“ ову врсту чоколаде, будите веома опрезни: Дубаи чоколада је постала веома популарна у Србији, а њена цена се кеће негде око 1.200 динара за паковање од 200 грама. Међутим, не постоје званични подаци о конкретним дистрибутерима или увозницима овог производа у Србији.
Да бисте избегли и хакерско „шишање“, проверите аутентичност продавнице која вам нуди овај производ. Прво у АПР-у, а потом пажљиво погледајте домен и сајт. Ако нема адресу на којој можете купити у радњи ову чоколаду, најбоље је да се не упуштате у онлајн доставу.
Ово је посебно важно ако се зна да ћемо се ускоро наћи у чувеном Свети Трифун/Дан заљубљених дану, па ће потражња за специјалним чоколадама вишеструко порасти. Ово је права прилика за преваранте, па се ипак одлучите за провереног произвођача неке друге посластице.
А ако ипак желите да уживате у дубаи чоколади, пробајте да је направите код куће.
Дубаи чоколада
Потребни састојци укључују чоколаду по избору (млечну или тамну), путер, резанце за кадаиф, крем од пистаћа и тахини.
200г чоколаде по избору (тамна или млечна)
30г путера
150г резанаца за кадаиф
150г крема од пистаћа
2 кашике тахинија
Истопите чоколаду и ставите је у калуп. За почетак украсите калуп златним јестивим листићима или са мало креме од пистаћа, истопите чоколаду и распоредите је по калупу у којем ћете правити чоколаду - то може да буде силиконски калуп, а ако га немате, послужиће и калуп за мафине, лед или онај за хлеб, који сте претходно обложили папиром за печење.
Премажите калуп чоколадом, али немојте да заборавите да премажете и зидове калупа чоколадом. Ставите кратко у замрзивач да се чоколада стегне.
Припремите кадаиф и крему. Уситните кадаиф, на тигању истопите путер и додајте му уситњени кадаиф, па га пржите док лагано не порумени и не постане хрскав. У другој посуди лагано загрејте крем од пистаћа и тахини, па га помешајте с кадаифом.
Нафилујте чоколаду. Смесом од пистаћа, тахинија и кадаифа напуните калуп у који сте ставили чоколаду, прелијте са још чоколаде и ставите у фрижидер да се чоколада стегне.
Ивана Радоичић