SLATKA DUBAI PREVARA Lopovi kradu podatke s lažnih sajtova za PRODAJU OVOG GASTRONOMSKOG HITA
Potrošači širom sveta su željni da uživaju u luksuznoj dubai čokoladi. Ako niste znali, dubai čokolada je poslastica koja kombinuje mlečnu čokoladu, krem od pistaća i hrskavi kadaif. Ovaj desert je prvi put predstavila 2021. godine startap kompanija FIX Dessert Chocolatier iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i od tada svet je za ovom poslasticom potpuno poludeo, izmišljajući razne varijacije.
Upravo ove varijacije ljubiteljima slatkog mogu da dođu glave, a ne mislimo na dijbetes.
Naime, sajber kriminalci koriste ovaj trend kako bi prevarili neoprezne kupce na stari, dobro poznat način. Stručnjaci kompanije Kasperski otkrili su niz prevara u vezi sa rastućom potražnjom za ovim proizvodom - od lažnog predstavljanja poznatih brendova do kreiranja potpuno lažnih prodavnica. Cilj je da naivnim "kupcima" otmu lične podatke, kao i podatke sa tekućih računa, kako bi im skinuli sav novac i nestali bez traga.
Prevaranti se predstavljaju kao zvanične prodavnice
Tako je otkrivena prevarantska kampanja, usmerena na potrošače u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde su sajber kriminalci kreirali lažne veb-sajtove koji se predstavljaju kao Deliveroo, pouzdana kompanija za dostavu, i Fix Dessert Chocolatier, originalni proizvođač čuvene Dubai čokolade. Imitiranjem izgleda zvaničnih prodavnica i platformi, sajber kriminalci mogu da zloupotrebe poverenje potrošača i ugled brenda, kako bi privukli neoprezne kupce da plate „naručenu“ čokoladu koja nikada neće biti isporučena.
Samostalne prevarantske prodavnice
U drugim slučajevima, prevaranti su kreirali potpuno lažne platforme za e-trgovinu, predstavljajući se kao nezavisni prodavci iz različitih delova sveta. Ove prevarantske veb-stranice obećavaju dubai čokoladu, ali nestaju čim se izvrši uplata i ostavljaju potrošače praznih šaka. Takve prevarantske prodavnice targetiraju korisnike širom sveta.
- Prevaranti su često jako brzi kada se radi o zloupotrebi trendova, a manija za dubai čokoladom je pravi primer. Korišćenje taktika koje se oslanjaju na entuzijazam potrošača i poverenje u etablirane brendove efikasan je način za uspeh sajber kriminalaca - upozorava Olga Svistunova, stručnjakinja za bezbednost u kompaniji Kasperski.
- Da bi se zaštitili i izbegli razočaranje, ključno je da korisnici obrate pažnju na detalje, odvoje vreme da provere autentičnost e-prodavnice i budu oprezni s ponudama koje izgledaju neuobičajeno povoljne jer su možda kreirane da prevare."
U Srbiji nema podataka o zvaničnim distributerima
Ako ste dobili sličnu ponudu na srpskom jeziku, ili od prodavnice u Srbiji koja „distribuira“ ovu vrstu čokolade, budite veoma oprezni: Dubai čokolada je postala veoma popularna u Srbiji, a njena cena se keće negde oko 1.200 dinara za pakovanje od 200 grama. Međutim, ne postoje zvanični podaci o konkretnim distributerima ili uvoznicima ovog proizvoda u Srbiji.
Da biste izbegli i hakersko „šišanje“, proverite autentičnost prodavnice koja vam nudi ovaj proizvod. Prvo u APR-u, a potom pažljivo pogledajte domen i sajt. Ako nema adresu na kojoj možete kupiti u radnji ovu čokoladu, najbolje je da se ne upuštate u onlajn dostavu.
Ovo je posebno važno ako se zna da ćemo se uskoro naći u čuvenom Sveti Trifun/Dan zaljubljenih danu, pa će potražnja za specijalnim čokoladama višestruko porasti. Ovo je prava prilika za prevarante, pa se ipak odlučite za proverenog proizvođača neke druge poslastice.
A ako ipak želite da uživate u dubai čokoladi, probajte da je napravite kod kuće.
Dubai čokolada
Potrebni sastojci uključuju čokoladu po izboru (mlečnu ili tamnu), puter, rezance za kadaif, krem od pistaća i tahini.
200g čokolade po izboru (tamna ili mlečna)
30g putera
150g rezanaca za kadaif
150g krema od pistaća
2 kašike tahinija
Istopite čokoladu i stavite je u kalup. Za početak ukrasite kalup zlatnim jestivim listićima ili sa malo kreme od pistaća, istopite čokoladu i rasporedite je po kalupu u kojem ćete praviti čokoladu - to može da bude silikonski kalup, a ako ga nemate, poslužiće i kalup za mafine, led ili onaj za hleb, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Premažite kalup čokoladom, ali nemojte da zaboravite da premažete i zidove kalupa čokoladom. Stavite kratko u zamrzivač da se čokolada stegne.
Pripremite kadaif i kremu. Usitnite kadaif, na tiganju istopite puter i dodajte mu usitnjeni kadaif, pa ga pržite dok lagano ne porumeni i ne postane hrskav. U drugoj posudi lagano zagrejte krem od pistaća i tahini, pa ga pomešajte s kadaifom.
Nafilujte čokoladu. Smesom od pistaća, tahinija i kadaifa napunite kalup u koji ste stavili čokoladu, prelijte sa još čokolade i stavite u frižider da se čokolada stegne.
Ivana Radoičić