ДА ЛИ СУ КОКИЦЕ ЗДРАВЕ? Многи верују су одличне за мршављење, ево шта је истина
Шоља кокица садржи само 31 калорију, што их чини идеалним за мршављење јер стварају осећај ситости са малим уносом калорија
Кокице су једна од најпопуларнијих грицкалица, а супротно увреженом веровању, могу бити и здраве. Да ли су кокице здрава ужина или не, највише утиче на то како се припремају и да ли се сервирају без додатака као што су путер, шећер или со.
Иако кокице садрже важне хранљиве материје и нуде бројне здравствене предности, често се припремају са великим количинама масти, шећера и соли, што може да подстакне преједање. Зато је кључно да их правилно припремите. Могу бити изузетно здраве или веома нездраве, у зависности од тога како су припремљени.
Многи људи не знају да су кокице заправо цело зрно, што их чини природно богатим важним хранљивим материјама. Студије повезују конзумацију целог зрна са смањеном упалом и мањим ризиком од срчаних болести.
Студија из 2019. године показала је да кокице садрже веома велике количине полифенола. Полифеноли су повезани са бројним здравственим предностима, укључујући побољшану циркулацију, боље варење и смањени ризик од болести попут хипертензије и дијабетеса. Неколико студија је такође показало да полифеноли могу смањити ризик од рака, укључујући рак простате и дојке, преноси Healthline.
Изузетно богат влакнима
Кокице су одличан извор влакана, која помажу у смањењу ризика од срчаних обољења, гојазности и дијабетеса типа 2 и побољшавају варење. Шоља кокица садржи само 31 калорију, што их чини идеалним за мршављење јер ствара осећај ситости са малим уносом калорија. Међутим, важно је да их једете умерено како бисте избегли супротан ефекат.
Штетност кокица у микроталасној пећници
Унапред направљене кокице у микроталасној пећници, иако их је најлакше припремити, често садрже хемикалије попут ПФОА и диацетила повезане са здравственим проблемима попут болести плућа и штитне жлезде. Такође могу да садрже масти које повећавају ризик од срчаних обољења. Иако неки брендови тврде да су безбедни, здраве кокице је боље припремити код куће.
Упркос својим здравим својствима, начин припреме кокица може значајно утицати на њихову нутритивну вредност. Кокице купљене у биоскопима или продавницама често су пуне нездравих масти, вештачких арома и велике количине шећера и соли. Ови састојци не само да повећавају унос калорија, већ могу имати и друге негативне ефекте на здравље.
Како припремити здраве кокице
На шпорету се праве најздравије кокице. Можете их припремити у само неколико корака, а састојци ће вам бити потребни су три кашике маслиновог или кокосовог уља, пола шоље кукурузних кокица и пола кашичице соли.
Припрема ове омиљене грицкалице је такође веома једноставна, а ако је никада нисте правили, следите ова три корака:
У лонац ставите уље и кукуруз и поклопите.
Држите на средњој ватри око три минута, док не престане да пуцкета.
Склоните са ватре, пребаците у чинију и посолите.
Крстарица