Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Опасност у сваком залогају

ДА ЛИ ЗНАТЕ ДА ДЕЦА МЛАЂА од 4 године НЕ СМЕЈУ ЈЕСТИ КОКИЦЕ? Ова скривена опасност може угрозити њихово здравље

12.11.2024. 16:36 16:47
Пише:
кокице
Фото: pixabay/ilustracija

Кокице су омиљене грицкалице одраслима, али и деци, а њихова хрскавост је главни разлог зашто их толико волимо.

Али поставља се питање када је право време да их клинци једу и јесу ли опасне за одређени узраст.

Према стручњацима, малишани су у већем ризику од гушења све док не напуне четири године, јер тек тада могу потпуно правилно да жваћу храну, а тада им избијају први кутњаци, који су важни у савладавању вештине уситњавања хране зубима пре гутања.

Постоји још један разлог зашто је код деце повећан ризик од гушења - они врло лако губе концентрацију када једу. Зато је увек важно будно пазити на њих током оброка. Ходање, трчање, смех или разговор могу довести до тренутка непажње, а непажња до проблема.

кокице
Фото: pixabay/ilustracija

Поред кокица, требало би обратити пажњу и на неке друге намирнице које често конзумирају: виршле, бомбоне, жваке, али и грожђе, орашасте плодове и свеже поврће. Родитељима се саветује да малој деци танко исеку свеже воће, попут банана, јабука, бресака и крушака. Плодовима попут шљива, грожђа или трешања треба уклонити коштице и згњечити их или уситнити како би били сигурнији за јело. Такође, поврће попут шаргарепе, карфиола, кромпира и броколија сигурније је скувати и исећи на коцкице. Лекари такође упозоравају и на опасност од гушења због малих играчака, дугмади, батерија и других ситних ствари које малишани често гутају. А што се тиче хране, најбоље је избегавати одређене намирнице док дете не порасте толико да без бојазни и ваше контроле може сигурно да ужива у њима.

Стил.Курир

Извор:
Стил Курир
Пише:
Пошаљите коментар