Опасност у сваком залогају
ДА ЛИ ЗНАТЕ ДА ДЕЦА МЛАЂА од 4 године НЕ СМЕЈУ ЈЕСТИ КОКИЦЕ? Ова скривена опасност може угрозити њихово здравље
Кокице су омиљене грицкалице одраслима, али и деци, а њихова хрскавост је главни разлог зашто их толико волимо.
Али поставља се питање када је право време да их клинци једу и јесу ли опасне за одређени узраст.
Према стручњацима, малишани су у већем ризику од гушења све док не напуне четири године, јер тек тада могу потпуно правилно да жваћу храну, а тада им избијају први кутњаци, који су важни у савладавању вештине уситњавања хране зубима пре гутања.
Постоји још један разлог зашто је код деце повећан ризик од гушења - они врло лако губе концентрацију када једу. Зато је увек важно будно пазити на њих током оброка. Ходање, трчање, смех или разговор могу довести до тренутка непажње, а непажња до проблема.
Поред кокица, требало би обратити пажњу и на неке друге намирнице које често конзумирају: виршле, бомбоне, жваке, али и грожђе, орашасте плодове и свеже поврће. Родитељима се саветује да малој деци танко исеку свеже воће, попут банана, јабука, бресака и крушака. Плодовима попут шљива, грожђа или трешања треба уклонити коштице и згњечити их или уситнити како би били сигурнији за јело. Такође, поврће попут шаргарепе, карфиола, кромпира и броколија сигурније је скувати и исећи на коцкице. Лекари такође упозоравају и на опасност од гушења због малих играчака, дугмади, батерија и других ситних ствари које малишани често гутају. А што се тиче хране, најбоље је избегавати одређене намирнице док дете не порасте толико да без бојазни и ваше контроле може сигурно да ужива у њима.