ОБЈАВЉЕНА ЛИСТА НАЈСМРТОНОСНИЈИХ БОЛЕСТИ КОЈЕ СЕ ПРЕНОСЕ ХРАНОМ! Овде леже ризици, а ево како да их избегнете
Светска здравствена организација (WHO) и Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (FAO) објавиле су извештај који рангира најчешће вирусне болести преносиве храном.
На врху листе је норовирус, одговоран за чак 125 милиона случајева годишње и 35.000 смртних исхода.
Норовирус се углавном шири преко готове хране, смрзнутог бобичастог воћа и шкољки, а симптоми укључују пролив, повраћање и бол у стомаку. Посебно су угрожени деца млађа од пет година, старије особе и они с ослабљеним имунитетом. У Сједињеним Америчким Државама, овај вирус чини 58% свих болести преносивих храном.
Други на листи је хепатитис А, који узрокује 14 милиона случајева и 28.000 смртних случајева годишње. Најчешћи извори инфекције укључују шкољке, смрзнуто воће и готову храну. На трећем месту налази се хепатитис Е, зоонотски вирус који се преноси са животиња на људе, узрокујући 3,3 милиона случајева и 44.000 смртних случајева годишње. Он се најчешће преноси недовољно обрађеним свињским производима.
Иако други вируси, попут ротавируса и ентеровируса, такође представљају претњу, недостају подаци за њихово прецизно рангирање.
Извештај истиче да климатске промене, глобализација ланаца исхране и раст популације додатно повећавају ризик од ширења ових болести. Унапређење хигијенских стандарда, надзора и истраживања кључно је за сузбијање вирусних болести које се преносе храном и заштиту јавног здравља.