OBJAVLJENA LISTA NAJSMRTONOSNIJIH BOLESTI KOJE SE PRENOSE HRANOM! Ovde leže rizici, a evo kako da ih izbegnete
Svetska zdravstvena organizacija (WHO) i Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) objavile su izveštaj koji rangira najčešće virusne bolesti prenosive hranom.
Na vrhu liste je norovirus, odgovoran za čak 125 miliona slučajeva godišnje i 35.000 smrtnih ishoda.
Norovirus se uglavnom širi preko gotove hrane, smrznutog bobičastog voća i školjki, a simptomi uključuju proliv, povraćanje i bol u stomaku. Posebno su ugroženi deca mlađa od pet godina, starije osobe i oni s oslabljenim imunitetom. U Sjedinjenim Američkim Državama, ovaj virus čini 58% svih bolesti prenosivih hranom.
Drugi na listi je hepatitis A, koji uzrokuje 14 miliona slučajeva i 28.000 smrtnih slučajeva godišnje. Najčešći izvori infekcije uključuju školjke, smrznuto voće i gotovu hranu. Na trećem mestu nalazi se hepatitis E, zoonotski virus koji se prenosi sa životinja na ljude, uzrokujući 3,3 miliona slučajeva i 44.000 smrtnih slučajeva godišnje. On se najčešće prenosi nedovoljno obrađenim svinjskim proizvodima.
Iako drugi virusi, poput rotavirusa i enterovirusa, takođe predstavljaju pretnju, nedostaju podaci za njihovo precizno rangiranje.
Izveštaj ističe da klimatske promene, globalizacija lanaca ishrane i rast populacije dodatno povećavaju rizik od širenja ovih bolesti. Unapređenje higijenskih standarda, nadzora i istraživanja ključno je za suzbijanje virusnih bolesti koje se prenose hranom i zaštitu javnog zdravlja.