КРАЉ ЧАРЛС ЈЕДЕ САМО ОВАЈ КОЛАЧ Прави се за 15 МИНУТА, може да стоји МЕСЕЦИМА, ПРОБАЈТЕ ГА
Колач у којем ових дана уживају католици и протестанти права је празнична посластица и на неки начин, симбол Енглеске.
Реч је о британском воћном колачу, који чини обичан бисквит са сувим воћем.
Ради се о класичном, традиционалном британском специјалитету којем је основа сочан бисквит, док додаци могу да варирају, у зависности од тога шта волите од воћа или имате код куће.
Краљ Чалс и супруга Камила, кажу познаваоци ствари на британском двору, једу га сваки дан, недељама пре и после празника.
И заиста, он се може прилагођавати и лету и зими – лети се прави са сувим кајсијама и сувим грожђем, док је зимска верзија богатија, и прави се са грожђем, кандираним лимуном, вишњама, поморанџом, орашастим плодовима, брусницама или сувим шљивама и смоквама.
Дуготрајност му даје комбинација високог садржаја сувог воћа, алкохола и шећера, који делују као природни конзерванси.
Колач је дуготрајан – може да потраје недељама, па и месецима. Важно га је правилно чувати - на сувом и хладном месту, умотаног у папир за печење или крпу.
Посласичарка Фиона Харис је пре неколико година припремала краљеву рођенданску торту, а све је изненадила избором - краљ је желео да торта буде оличење једноставности и његове љубави према селу. Тако је, у договору с краљем, одлучила да припреми управо овај колач с воћем - али у форми торте.
Британски воћни колач
За припрему овог колача требаће вам петнаестак минута, док печење траје дуже од сат времена. Али, исплати се, јер ипак у њему можете уживати недељама.
Потребно је:
суво грожђе
суве кајсије
поморанџа, за корицу и сок
лимун, за корицу и сок
маслац
јаја
глатко брашно
смеђи шећер
прашак за пециво
млевени или ситно исецкани бадеми
зачини (цимет, мускатни орашчић и ђумбир)
кандиране вишње
кандирана поморанџина и лимунова корица
со
Суво воће натопите у воду па оставите да одстоји.
Миксајте састојке за тесто док не добијете глатку смесу, а на крају додајте воће и сок цитруса у којем се воће натапало, заједно с кандираним вишњама и корицама цитруса.
Припремите плех за печење хлеба - обложите га папиром за печење и у њега излијте смесу.
Пеците колач на 180 степени Ц, а пред крај печења прекријте га алуминијском фолијом и појачајте на 200 степени па пеците још 10 минута.
Оставите га да се охлади, па га премажите џемом од кајсија и поспите ситним кандираним воћем.
Можете га прекрити фонданом, марципаном или обичном шећерном глазуром.Биће сјајан колач и за Нову годину.