Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КРАЉ ЧАРЛС ЈЕДЕ САМО ОВАЈ КОЛАЧ Прави се за 15 МИНУТА, може да стоји МЕСЕЦИМА, ПРОБАЈТЕ ГА

14.12.2024. 18:59 19:04
Пише:
kolač
Фото: Youtube printscreen/Mortar and Pastry

Колач у којем ових дана уживају католици и протестанти права је празнична посластица и на неки начин, симбол Енглеске.

Реч је о британском воћном колачу, који чини обичан бисквит са сувим воћем. 

Ради се о класичном, традиционалном британском специјалитету којем је основа сочан бисквит, док додаци могу да варирају, у зависности од тога шта волите од воћа или имате код куће.

Краљ Чалс и супруга Камила, кажу познаваоци ствари на британском двору, једу га сваки дан, недељама пре и после празника.

И заиста, он се може прилагођавати и лету и зими – лети се прави са сувим кајсијама и сувим грожђем, док је зимска верзија богатија, и прави се са грожђем, кандираним лимуном, вишњама, поморанџом, орашастим плодовима, брусницама или сувим шљивама и смоквама.

Дуготрајност му даје комбинација високог садржаја сувог воћа, алкохола и шећера, који делују као природни конзерванси.

Колач је дуготрајан – може да потраје недељама, па и месецима. Важно га је правилно чувати - на сувом и хладном месту, умотаног у папир за печење или крпу.

Посласичарка Фиона Харис је пре неколико година припремала краљеву рођенданску торту, а све је изненадила избором - краљ је желео да торта буде оличење једноставности и његове љубави према селу. Тако је, у договору с краљем, одлучила да припреми управо овај колач с воћем - али у форми торте.

Британски воћни колач

За припрему овог колача требаће вам петнаестак минута, док печење траје дуже од сат времена. Али, исплати сејер ипак у њему можете уживати недељама.

Потребно је:

суво грожђе

суве кајсије

поморанџа, за корицу и сок

лимун, за корицу и сок

маслац

јаја

глатко брашно

смеђи шећер

прашак за пециво

млевени или ситно исецкани бадеми

зачини (цимет, мускатни орашчић и ђумбир)

кандиране вишње

кандирана поморанџина и лимунова корица

со

Суво воће натопите у воду па оставите да одстоји. 

Миксајте састојке за тесто док не добијете глатку смесу, а на крају додајте воће и сок цитруса у којем се воће натапало, заједно с кандираним вишњама и корицама цитруса. 

Припремите плех за печење хлеба - обложите га папиром за печење и у њега излијте смесу. 

Пеците колач на 180 степени Ц, а пред крај печења прекријте га алуминијском фолијом и појачајте на 200 степени па пеците још 10 минута

Оставите га да се охлади, па га премажите џемом од кајсија и поспите ситним кандираним воћем. 

Можете га прекрити фонданом, марципаном или обичном шећерном глазуром.Биће сјајан колач и за Нову годину.

 

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар