KRALJ ČARLS JEDE SAMO OVAJ KOLAČ Pravi se za 15 MINUTA, može da stoji MESECIMA, PROBAJTE GA
Kolač u kojem ovih dana uživaju katolici i protestanti prava je praznična poslastica i na neki način, simbol Engleske.
Reč je o britanskom voćnom kolaču, koji čini običan biskvit sa suvim voćem.
Radi se o klasičnom, tradicionalnom britanskom specijalitetu kojem je osnova sočan biskvit, dok dodaci mogu da variraju, u zavisnosti od toga šta volite od voća ili imate kod kuće.
Kralj Čals i supruga Kamila, kažu poznavaoci stvari na britanskom dvoru, jedu ga svaki dan, nedeljama pre i posle praznika.
I zaista, on se može prilagođavati i letu i zimi – leti se pravi sa suvim kajsijama i suvim grožđem, dok je zimska verzija bogatija, i pravi se sa grožđem, kandiranim limunom, višnjama, pomorandžom, orašastim plodovima, brusnicama ili suvim šljivama i smokvama.
Dugotrajnost mu daje kombinacija visokog sadržaja suvog voća, alkohola i šećera, koji deluju kao prirodni konzervansi.
Kolač je dugotrajan – može da potraje nedeljama, pa i mesecima. Važno ga je pravilno čuvati - na suvom i hladnom mestu, umotanog u papir za pečenje ili krpu.
Poslasičarka Fiona Haris je pre nekoliko godina pripremala kraljevu rođendansku tortu, a sve je iznenadila izborom - kralj je želeo da torta bude oličenje jednostavnosti i njegove ljubavi prema selu. Tako je, u dogovoru s kraljem, odlučila da pripremi upravo ovaj kolač s voćem - ali u formi torte.
Britanski voćni kolač
Za pripremu ovog kolača trebaće vam petnaestak minuta, dok pečenje traje duže od sat vremena. Ali, isplati se, jer ipak u njemu možete uživati nedeljama.
Potrebno je:
suvo grožđe
suve kajsije
pomorandža, za koricu i sok
limun, za koricu i sok
maslac
jaja
glatko brašno
smeđi šećer
prašak za pecivo
mleveni ili sitno iseckani bademi
začini (cimet, muskatni oraščić i đumbir)
kandirane višnje
kandirana pomorandžina i limunova korica
so
Suvo voće natopite u vodu pa ostavite da odstoji.
Miksajte sastojke za testo dok ne dobijete glatku smesu, a na kraju dodajte voće i sok citrusa u kojem se voće natapalo, zajedno s kandiranim višnjama i koricama citrusa.
Pripremite pleh za pečenje hleba - obložite ga papirom za pečenje i u njega izlijte smesu.
Pecite kolač na 180 stepeni C, a pred kraj pečenja prekrijte ga aluminijskom folijom i pojačajte na 200 stepeni pa pecite još 10 minuta.
Ostavite ga da se ohladi, pa ga premažite džemom od kajsija i pospite sitnim kandiranim voćem.
Možete ga prekriti fondanom, marcipanom ili običnom šećernom glazurom.Biće sjajan kolač i za Novu godinu.