Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KRALJ ČARLS JEDE SAMO OVAJ KOLAČ Pravi se za 15 MINUTA, može da stoji MESECIMA, PROBAJTE GA

14.12.2024. 18:59 19:04
Piše:
kolač
Foto: Youtube printscreen/Mortar and Pastry

Kolač u kojem ovih dana uživaju katolici i protestanti prava je praznična poslastica i na neki način, simbol Engleske.

Reč je o britanskom voćnom kolaču, koji čini običan biskvit sa suvim voćem. 

Radi se o klasičnom, tradicionalnom britanskom specijalitetu kojem je osnova sočan biskvit, dok dodaci mogu da variraju, u zavisnosti od toga šta volite od voća ili imate kod kuće.

Kralj Čals i supruga Kamila, kažu poznavaoci stvari na britanskom dvoru, jedu ga svaki dan, nedeljama pre i posle praznika.

I zaista, on se može prilagođavati i letu i zimi – leti se pravi sa suvim kajsijama i suvim grožđem, dok je zimska verzija bogatija, i pravi se sa grožđem, kandiranim limunom, višnjama, pomorandžom, orašastim plodovima, brusnicama ili suvim šljivama i smokvama.

Dugotrajnost mu daje kombinacija visokog sadržaja suvog voća, alkohola i šećera, koji deluju kao prirodni konzervansi.

Kolač je dugotrajan – može da potraje nedeljama, pa i mesecima. Važno ga je pravilno čuvati - na suvom i hladnom mestu, umotanog u papir za pečenje ili krpu.

Poslasičarka Fiona Haris je pre nekoliko godina pripremala kraljevu rođendansku tortu, a sve je iznenadila izborom - kralj je želeo da torta bude oličenje jednostavnosti njegovljubavprema selu. Tako je, u dogovoru s kraljem, odlučila da pripremi upravo ovaj kolač s voćem - ali u formi torte.

Britanski voćni kolač

Za pripremu ovog kolača trebaće vam petnaestak minuta, dok pečenje traje duže od sat vremena. Ali, isplati sejer ipak u njemu možete uživati nedeljama.

Potrebno je:

suvo grožđe

suve kajsije

pomorandža, za koricu i sok

limun, za koricu i sok

maslac

jaja

glatko brašno

smeđi šećer

prašak za pecivo

mleveni ili sitno iseckani bademi

začini (cimet, muskatni oraščić i đumbir)

kandirane višnje

kandirana pomorandžina i limunova korica

so

Suvo voće natopite u vodu pa ostavite da odstoji. 

Miksajte sastojke za testo dok ne dobijete glatku smesu, a na kraju dodajte voće i sok citrusa u kojem se voće natapalo, zajedno s kandiranim višnjama i koricama citrusa. 

Pripremite pleh za pečenje hleba - obložite ga papirom za pečenje i u njega izlijte smesu. 

Pecite kolač na 180 stepeni C, a pred kraj pečenja prekrijte ga aluminijskom folijom i pojačajte na 200 stepeni pa pecite još 10 minuta

Ostavite ga da se ohladi, pa ga premažite džemom od kajsija i pospite sitnim kandiranim voćem. 

Možete ga prekriti fondanom, marcipanom ili običnom šećernom glazurom.Biće sjajan kolač i za Novu godinu.

 

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar