ПОСНИ ЈЕЛОВНИК ЗА 7 ДАНА Одушевите укућане најбољим јелима која су и ЗДРАВА
Организација и припрема хране током радних дана је и иначе тешка, а у данима поста понекад делује компликованије јер излазимо из уобичајене рутине и морамо да се прилагодимо.
Зато, да не бисте много размишљали и оптерећивали се како и шта, доносимо вам предлоге за посни ручак за радну недељу испред нас, али и за дане викенда, како бисте имали комплетан план исхране у наредним данима.
Понедељак - Посни чорбаст пасуљ
Пасуљ је јело са традицијом, једноставно се прави, а што је најважније укусно је и издашно!Намирнице потребне за посни чорбаст пасуљ: 400 г пасуља, 2 главице црног лука, 1 главица белог лука, 1 већа шаргарепа, 1 першун корен и лист, бибер у зрну, ловоров лист, 1 зелена паприка, 1 кашика брашна, 1 кашичица алеве паприке, зачин, со, бибер млевени, уље
Ово је најбољи начин за спремање овог јела, а овде погледајте како се припрема посни чорбаст пасуљ.
Уторак - Посна кромпируша
Пите су многима омиљене током поста, а кромпируша је класик!
Потребно вам је тек неколико намирница, попут: 1 кг кромпира, 2 главице црног лука, 500 г танких кора за питу, 100 мл уља, соли и бибера, алеве паприке и воде.
А ево и како се прави посна кромпируша.
Среда - Посна паста са печуркама
Време поста подразумева једноставност, али и креативност, поготово ако сте гурман, а ова посна паста је баш таква!
Потребно је:-посна тестенина 500 г, шампињони 250 г, буковаче 250 г, бели лук 2 чена, црни лук 1 главица, брашно 1 кашика, со по укусу
Посна паста са печуркама ће засигурно бити један од ваших омиљених специјалитета у наредним данима.
Четвртак - Подварак са ослићем
Овај рецепт је доказ да су посна јела и те како креативна!
Потребан вам је: кисели купус (једна мала главица купуса), једна главица црног лука, један прут празилука, риба по вашем избору, бели лук и зачини по укусу (со, бибер, алева паприка, мешавина зачина, ловоров лист).
Подварак са ослићем не само да ћете обожавати ових дана, већ ћете радо да га правите и када није пост.
Петак - Посне пуњене паприке
Посне пуњене паприке према рецепту монаха са Хиландара су један од оних рецепата који нас истовремено одушеве и разбију све предрасуде!
Потребно је: риба очисћена од костију 500 гр, 2 веће главице црног лука, пиринач 500 гр, парадајз 500 гр, паприке, уље, оригано, со и вегета по укусу и лист першуна по жељи
Посне пуњене паприке су право благо, издашне су, заситне и идеалан ручак у хладнијим данима.
Субота - Посна сарма
Класик без којег не могу да прођу празници!
Потребно је: кисели купус 1 главица, пиринач 500 г, црни лук 2 главице, 2 шаргарепе, бели лук 2-3 чена, печурке 200 г, сецкани ораси 100 г, алева паприка 1 кашика, со и бибер по укусу, ловоров лист 2-3 листа, уље за пржење по потреби
Погледајте овде детаљну припрему, ово је набоља посна сарма икада!
Недеља - Булгур са каријем
Иако је здрава намирница, булгур се ретко користи, а ова оброк салата је идеална да га испробате док постите.
Потребно је: булгур, крупно млевена пшеница 300 г, ораси 100 г, пиринач 200 г, 1 парадајз, зелена салата 4 листа, кари 1/2 кашичице, со и бибер, посни мајонез 2 кашике, винско сирће 1 кашика, уље 30 мл, влашац по укусу
Булгур са каријем је другачији, лагани оброк, идеалан за опуштајућу недељу!