POSNI JELOVNIK ZA 7 DANA Oduševite ukućane najboljim jelima koja su i ZDRAVA
Organizacija i priprema hrane tokom radnih dana je i inače teška, a u danima posta ponekad deluje komplikovanije jer izlazimo iz uobičajene rutine i moramo da se prilagodimo.
Zato, da ne biste mnogo razmišljali i opterećivali se kako i šta, donosimo vam predloge za posni ručak za radnu nedelju ispred nas, ali i za dane vikenda, kako biste imali kompletan plan ishrane u narednim danima.
Ponedeljak - Posni čorbast pasulj
Pasulj je jelo sa tradicijom, jednostavno se pravi, a što je najvažnije ukusno je i izdašno!Namirnice potrebne za posni čorbast pasulj: 400 g pasulja, 2 glavice crnog luka, 1 glavica belog luka, 1 veća šargarepa, 1 peršun koren i list, biber u zrnu, lovorov list, 1 zelena paprika, 1 kašika brašna, 1 kašičica aleve paprike, začin, so, biber mleveni, ulje
Ovo je najbolji način za spremanje ovog jela, a ovde pogledajte kako se priprema posni čorbast pasulj.
Utorak - Posna krompiruša
Pite su mnogima omiljene tokom posta, a krompiruša je klasik!
Potrebno vam je tek nekoliko namirnica, poput: 1 kg krompira, 2 glavice crnog luka, 500 g tankih kora za pitu, 100 ml ulja, soli i bibera, aleve paprike i vode.
A evo i kako se pravi posna krompiruša.
Sreda - Posna pasta sa pečurkama
Vreme posta podrazumeva jednostavnost, ali i kreativnost, pogotovo ako ste gurman, a ova posna pasta je baš takva!
Potrebno je:-posna testenina 500 g, šampinjoni 250 g, bukovače 250 g, beli luk 2 čena, crni luk 1 glavica, brašno 1 kašika, so po ukusu
Posna pasta sa pečurkama će zasigurno biti jedan od vaših omiljenih specijaliteta u narednim danima.
Četvrtak - Podvarak sa oslićem
Ovaj recept je dokaz da su posna jela i te kako kreativna!
Potreban vam je: kiseli kupus (jedna mala glavica kupusa), jedna glavica crnog luka, jedan prut praziluka, riba po vašem izboru, beli luk i začini po ukusu (so, biber, aleva paprika, mešavina začina, lovorov list).
Podvarak sa oslićem ne samo da ćete obožavati ovih dana, već ćete rado da ga pravite i kada nije post.
Petak - Posne punjene paprike
Posne punjene paprike prema receptu monaha sa Hilandara su jedan od onih recepata koji nas istovremeno oduševe i razbiju sve predrasude!
Potrebno je: riba očisćena od kostiju 500 gr, 2 veće glavice crnog luka, pirinač 500 gr, paradajz 500 gr, paprike, ulje, origano, so i vegeta po ukusu i list peršuna po želji
Posne punjene paprike su pravo blago, izdašne su, zasitne i idealan ručak u hladnijim danima.
Subota - Posna sarma
Klasik bez kojeg ne mogu da prođu praznici!
Potrebno je: kiseli kupus 1 glavica, pirinač 500 g, crni luk 2 glavice, 2 šargarepe, beli luk 2-3 čena, pečurke 200 g, seckani orasi 100 g, aleva paprika 1 kašika, so i biber po ukusu, lovorov list 2-3 lista, ulje za prženje po potrebi
Pogledajte ovde detaljnu pripremu, ovo je nabolja posna sarma ikada!
Nedelja - Bulgur sa karijem
Iako je zdrava namirnica, bulgur se retko koristi, a ova obrok salata je idealna da ga isprobate dok postite.
Potrebno je: bulgur, krupno mlevena pšenica 300 g, orasi 100 g, pirinač 200 g, 1 paradajz, zelena salata 4 lista, kari 1/2 kašičice, so i biber, posni majonez 2 kašike, vinsko sirće 1 kašika, ulje 30 ml, vlašac po ukusu
Bulgur sa karijem je drugačiji, lagani obrok, idealan za opuštajuću nedelju!