light snow
0°C
23.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КРЕАТИВНОСТ У КУХИЊИ НЕМА ГРАНИЦА Пробајте посне погачице са "чварцима" УКУС ЋЕ ВАС ИЗНЕНАДИТИ

10.12.2024. 19:46 19:58
Пише:
Извор:
Дневник
погачице
Фото: Ilustracija pixabay

Када крене време поста, многи мисле да морају да се одрекну традиционалних укуса.

Ипак, креативност у кухињи нема границе! Ако сте љубитељ добро познатих погачица са чварцима, ова посна верзија ће вас одушевити. Замена за чварке доноси савршену текстуру и арому, а вашој породици и гостима неће недостајати ништа од оригинала.

 Рецепт за посне "погачице са чварцима":  

Састојци:
 

- 500 г брашна  
- 250 мл минералне воде  
- 100 мл биљног уља  
- 1 кесица прашка за пециво  
- 1 кашичица соли  
- 150 г млевених семенки (сунцокрет или бундева)  
- 50 г сусама  
- 50 г млевеног ланеног семена  
- 1 кашичица сувог зачина (опционо)  
- Соја сос за додатну арому (пар капи)

Припрема:
1. У великој чинији помешајте брашно, прашак за пециво и со.  
2. Додајте минералну воду и биљно уље, па замесите глатко тесто.  
3. У посебној чинији помешајте млевене семенке, сусам и ланено семе. По жељи додајте суви зачин и неколико капи соја соса ради богатства укуса.  
4. Тесто развуците на дебљину од око 5 мм и равномерно распоредите мешавину семенки по површини.  
5. Преклопите тесто као књигу, лагано га развуците, па поновите поступак још два пута.  
6. На крају, тесто развуците на дебљину од 1 цм и округлим калупом (или чашом) вадите погачице.  
7. Поређајте их на плех обложен папиром за печење. По жељи, премажите их водом и поспите сусамом за додатни сјај.  
8. Пеците у рерни загрејаној на 200°C око 20 минута, док не добију златно-браон боју.

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар