КРЕАТИВНОСТ У КУХИЊИ НЕМА ГРАНИЦА Пробајте посне погачице са "чварцима" УКУС ЋЕ ВАС ИЗНЕНАДИТИ
Када крене време поста, многи мисле да морају да се одрекну традиционалних укуса.
Ипак, креативност у кухињи нема границе! Ако сте љубитељ добро познатих погачица са чварцима, ова посна верзија ће вас одушевити. Замена за чварке доноси савршену текстуру и арому, а вашој породици и гостима неће недостајати ништа од оригинала.
Рецепт за посне "погачице са чварцима":
Састојци:
- 500 г брашна
- 250 мл минералне воде
- 100 мл биљног уља
- 1 кесица прашка за пециво
- 1 кашичица соли
- 150 г млевених семенки (сунцокрет или бундева)
- 50 г сусама
- 50 г млевеног ланеног семена
- 1 кашичица сувог зачина (опционо)
- Соја сос за додатну арому (пар капи)
Припрема:
1. У великој чинији помешајте брашно, прашак за пециво и со.
2. Додајте минералну воду и биљно уље, па замесите глатко тесто.
3. У посебној чинији помешајте млевене семенке, сусам и ланено семе. По жељи додајте суви зачин и неколико капи соја соса ради богатства укуса.
4. Тесто развуците на дебљину од око 5 мм и равномерно распоредите мешавину семенки по површини.
5. Преклопите тесто као књигу, лагано га развуците, па поновите поступак још два пута.
6. На крају, тесто развуците на дебљину од 1 цм и округлим калупом (или чашом) вадите погачице.
7. Поређајте их на плех обложен папиром за печење. По жељи, премажите их водом и поспите сусамом за додатни сјај.
8. Пеците у рерни загрејаној на 200°C око 20 минута, док не добију златно-браон боју.