Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KREATIVNOST U KUHINJI NEMA GRANICA Probajte posne pogačice sa "čvarcima" UKUS ĆE VAS IZNENADITI

10.12.2024. 19:46 19:58
Piše:
Izvor:
Dnevnik
погачице
Foto: Ilustracija pixabay

Kada krene vreme posta, mnogi misle da moraju da se odreknu tradicionalnih ukusa.

Ipak, kreativnost u kuhinji nema granice! Ako ste ljubitelj dobro poznatih pogačica sa čvarcima, ova posna verzija će vas oduševiti. Zamena za čvarke donosi savršenu teksturu i aromu, a vašoj porodici i gostima neće nedostajati ništa od originala.

 Recept za posne "pogačice sa čvarcima":  

Sastojci:
 

- 500 g brašna  
- 250 ml mineralne vode  
- 100 ml biljnog ulja  
- 1 kesica praška za pecivo  
- 1 kašičica soli  
- 150 g mlevenih semenki (suncokret ili bundeva)  
- 50 g susama  
- 50 g mlevenog lanenog semena  
- 1 kašičica suvog začina (opciono)  
- Soja sos za dodatnu aromu (par kapi)

Priprema:
1. U velikoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so.  
2. Dodajte mineralnu vodu i biljno ulje, pa zamesite glatko testo.  
3. U posebnoj činiji pomešajte mlevene semenke, susam i laneno seme. Po želji dodajte suvi začin i nekoliko kapi soja sosa radi bogatstva ukusa.  
4. Testo razvucite na debljinu od oko 5 mm i ravnomerno rasporedite mešavinu semenki po površini.  
5. Preklopite testo kao knjigu, lagano ga razvucite, pa ponovite postupak još dva puta.  
6. Na kraju, testo razvucite na debljinu od 1 cm i okruglim kalupom (ili čašom) vadite pogačice.  
7. Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Po želji, premažite ih vodom i pospite susamom za dodatni sjaj.  
8. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatno-braon boju.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar